OPASNE DELICIJE

Ubojiti virusi iz Afrike mogu stići mesom divljači

13.01.2012 u 14:34

Bionic
Reading

Ilegalna trgovina mesom divljih afričkih životinja tzv. bushmeatom, ne predstavlja prijetnju samo za ugrožene vrste, već bi također mogla uzrokovati epidemije opasnih virusa u Sjevernoj Americi i Europi, upozoravaju stručnjaci

Jedno novo istraživanje u američkim zračnim lukama otkrilo je meso majmuna koje je bilo zaraženo retrovirusima i herpesvirusima. Nijedan od njih nije ubojit, međutim, ova mala studija tek je zagrebla po površini ilegalne trgovine za koju se zna da je vrlo raširena i unosna.

'Sedamdeset i pet posto bolesti prenese se sa životinja na ljude, bilo izravno ili preko stoke', rekla je Kristine Smith, voditeljica studije veterinarka iz EcoHealth Alliance u New Yorku.

Poznato je da sličan rizik predstavlja i ilegalna trgovina kućnim ljubimcima. U 2003. godini deseci ljudi u SAD-u zarazili su se majmunskim boginjama. Potraga za izvorom infekcije dovela je do trgovine životinjama pored Chicaga u kojoj je gambijski štakor zarazio prerijske pse koji su konačno postali nečiji ljubimci.

Unosan posao krijumčarenja mesa divljači u Europu i Sjevernu Ameriku otkriven je posljednjih godina. Nova studija u kojoj su sudjelovale i neke organizacije za zaštitu životinja prva je koja je istražila mogućnost širenja zaraza iz mesa na ljude. U njoj je analizirano meso zaplijenjeno u pet najvećih američkih zračnih luka – uzorci 60 životinja od kojih 25 primata među kojima i babuna, čimpanzi i zelenih majmuna. Čak 50 posto uzoraka mesa primata bilo je inficirano najmanje jednim virusom. Osam uzoraka bilo je zaraženo humanim fomi virusom koji se prenosi na ljude, ali ne izaziva bolest. Međutim HFV je srodan retrovirusima poput SIV-a koji se smatra pretečom HIV-a.

Novo istraživanje pokazuje da nam je neophodan kvalitetniji sustav nadzora nad ilegalnom i legalnom trgovinom mesom i kućnim ljubimcima. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti najavio je da će provesti slično istraživanje u 18 od ukupno 20 karantena u glavnim ulaznim lukama u SAD-u. Izviješće je predstavljeno u časopisu PLos One.

Jedna od opasnih bolesti koje se s majmuna mogu prenijeti na ljude je ebola. Među ostalima nose je čimpanze, gorile i bonobi, a zaraza je moguća preko njihova mesa. Utvrđeno je da afričke vjeverice prenose majmunske boginje, a istraživanja su također potvrdila da se HIV koji uzrokuje AIDS razvio iz Simian Immunodeficiency Virusa (SIV) kojeg prenose primati. Vjeruje se da je epidemija krenula upravo preko mesa majmuna.