MEKA MEDICINE

U Zagreb stižu najbolji svjetski gastroenterolozi

14.10.2013 u 13:59

Bionic
Reading

U četvrtak će u Zagrebu započeti međunarodni simpozij IUPHAR-a, najpoznatijeg svjetskog udruženja farmakologa. Simpozij će se održati na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 17. i 18. listopada, a na njemu će biti predstavljena najnovija dostignuća s područja gastroenterologije

Koliko je ovo područje istraživanja važno govore brojke – oko 10% odraslih tijekom života će iskusiti jednu od dvije najčešće bolesti probavnog sustava: ulkus želuca, odnosno dvanaesnika ili upalnu bolest crijeva. U Hrvatskoj kod muškaraca rak probavnog sustava čini 30% svih mogućih malignih oboljenja. Rak kolona i rektuma i kod muškaraca i žena je na drugom mjestu po incidenciji - kod muškaraca odmah iza raka pluća, a kod žena odmah iza raka dojke. Ulkus je bio važan uzrok smrtnosti sve do posljednjih desetljeća 20. stoljeća kada su otkriveni kvalitetni lijekovi i uzročnik bolesti bakterija H. Pylori. Ove bolesti godišnje u Europi pogađaju oko tri milijuna ljudi, a procjenjuje se da se za njihovo liječenje troši više od pet milijuna eura.

International Union of Basic and Clinical Pharmacology (IUPHAR) neprofitno je svjetsko udruženje farmakologa osnovano 1959. godine, koje za cilj ima unapređivanje lijekova i liječenja putem globalne edukacije i istraživanja. Kongresi i simpoziji IUPHAR-a održavaju se diljem svijeta, a ovo je prvi put da se IUPHAR-ov događaj organizira u Hrvatskoj.

Profesor Predrag Sikirić, svjetski poznati farmakolog s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, glavni je organizator Posebnog IUPHAR-ovog simpozija iz gastroenterologije (Special IUPHAR GI Section Symposium). Profesor Sikirić ovom je prigodom okupio brojne eminentne stručnjake iz SAD-a, Japana, Južne Koreje i Europe, koji će, između ostaloga, govoriti o novostima u terapiji ulkusne bolesti, upalne bolesti crijeva i drugih bolesti probavnog sustava. Neki od poznatih pozvanih predavača su prof. Sandor Szabo iz SAD-a, jedan od najvećih svjetskih istraživača ulkusne bolesti, prof. Tomasz Brzozowski iz Poljske, svjetski poznat u istraživanju povezanosti stresa i oštećenja želuca, prof. Koji Takeuchi iz Japana, vodeći stručnjak u području istraživanja mehanizama koji dovode do oštećenja probavnog sustava, i mnogi drugi.

Ono što je zanimljivo, jest da kotizacije za ovaj važan simpozij nema; drugim riječima; prisustvovanje simpoziju potpuno je besplatno. Hrvatski liječnici i znanstvenici s područja biomedicinskih znanosti imaju tako jedinstvenu priliku uživo poslušati neke od najvećih svjetskih umova, a sudjelovanje na skupu boduje Hrvatska liječnička komora.

Ulaz je slobodan, a razina predavanja bit će za stručnjake, liječnike i znanstvene novinare.