glave gore!

U utorak će na nebu zasjati 'super mjesec', najveći ove godine

  • Autor: M.S.
  • Zadnja izmjena 18.02.2019 08:54
  • Objavljeno 18.02.2019 u 08:52
Nakon punog Mjeseca u veljači, u utorak nas čeka nas drugi od tri ovogodišnja 'supermjeseca'

Nakon punog Mjeseca u veljači, u utorak nas čeka nas drugi od tri ovogodišnja 'supermjeseca'

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

To će biti drugi od tri ovogodišnja 'supermjeseca': prvi je zasjao 21. siječnja, a treći se očekuje 21. ožujka, na prvi dan proljeća.

Nakon što su u siječnju uživali u spektakularnim prizorima pomrčine 'superkrvavog vučjeg Mjeseca', promatrači neba trebali bi opet doći na svoje u utorak kad će na nebu zasjati najveći ovogodišnji puni Mjesec. To će ujedno biti drugi od tri ovogodišnja 'supermjeseca': prvi je zasjao 21. siječnja, a treći se očekuje 21. ožujka, na prvi dan proljeća.

Takozvani super mjesec je zapravo puni mjesec kao i svi drugi u godini, ali se pojavljuje u trenutku kad se Mjesec nalazi najbliže Zemlji u svojoj mjesečnoj eliptičnoj orbiti oko našeg planeta. Budući da nam se nalazi bliže, čini se većim i svjetlijim no inače. Znanstvenici ne dijele naš entuzijazam pa kažu da je razlika toliko mala da je zapravo neprimjetna.

Super Mjesec

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Ovaj put Mjesec će biti najbliži Zemlji u utorak u 10,07 sati. U tom trenutku naš prirodni satelit bit će udaljen 356.761 km od našeg planeta. U prosjeku, Mjesec je od Zemlje udaljen oko 386.242 km. Najveća udaljenost Mjeseca od Zemlje iznosi oko 407.164 kilometra.

Posljednji put ove godine

Pogledajte spektakularne prizore pomrčine superkrvavog vučjeg Mjeseca

Pogledaj galeriju
13

Mjesec će postati potpuno pun u utorak, u 16,33 sati.

U nekim krajevima puni mjesec u veljači ponekad se naziva 'snježnim Mjesecom' zbog velikog snijega koji bi znao pasti u to vrijeme. Astrolozi ga pak nazivaju 'snježnim Mjesecom u Djevici'. Ma kako ga zvali, bude li te noći nebo vedro kako najavljuju prognoze, imat će se što vidjeti na nebu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!