KREĆU OTKAZI

Novookrunjeni šef Twittera počeo je s čistkom društvene mreže, na cesti bi moglo završiti nekoliko tisuća ljudi

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 04.11.2022 09:13
  • Objavljeno 04.11.2022 u 09:13
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Davide Bonaldo/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Premda brojke nisu blizu očekivanog reza od od 75 posto kadra, očekuje se da će Musk nakon kupnje mreže vrijedne 44 milijarde dolara otkaze podijeliti polovici tamošnjih zaposlenika

Twitter je zaposlenike obavijestio da će u petak 4. studenog 'smanjiti globalnu radnu silu', piše u nepotpisanom digitalnom memorandumu kojeg se domogao Verge.

Potvrda dolazi tjedan dana nakon što je Elon Musk postao vlasnikom društvene mreže te počeo mijenjati način na koji kompanija funkcionira. Špekulacije o tajmingu i dosegu potencijalnih otkaza uzrokovale su nemir među zaposlenicima koji su morali raditi prekovremeno i uz to strepiti o potencijalnom otkazu.

Zaposlenici će, prema memorandumu, do 9 ujutro po tamošnjem vremenu primiti email s informacijom jesu li dobili otkaz ili ne, uz naglasak da će bedževi za pristup uredima biti 'privremeno deaktivirani'.

'Razumijemo da je ova situacija vrlo izazovno iskustvo bez obzira na informacije koje ćete dobiti u emailu' piše u memorandumu.

'Hvala vam što se nastavljate držati Twitterovih pravila koja vam zabranjuju raspravu o povjerljivim informacijama na društvenim mrežema, s medijima ili bilo gdje drugdje'.

Dok memorandum ne spominje koliko će zaposlenika dobiti otkaze, Musk će ured od 7.500 zaposlenika vjerojatno prepoloviti. Zaposlenici tvrde da je njegov tim vanjskih savjetnika proveo tjedan analizirajući koji inženjeri i tehnički menadžeri mogu ostati temeljeno na dosadašnjim doprinosima kodu Twittera.

Otkazi su dio Muskovog nastojanja da smanji troškove kompanije. Prije nego što je kupio mrežu, zaposlenicima je rekao: 'Trenutni troškovi nadmašuju zaradu, što nije dobra situacija. Ovo također znači da se mora racionalizirati broj zaposlenih i troškova kako bi zarada premašila troškove - ili to, ili kompanija ne može rasti.'

  • +4
  • +1

Elon Musk

Izvor: Profimedia / Autor: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Nakon što su zaposlenici dobili memorandum koji potvrđuje početak otkaza, mnogi su pokušali odspojiti Twitterov račun od emal adrese na poslu - pravilo unutar firme koje također uključuje provjeru u dva stupnja.

Drugi su zaposlenici u Twitterovom Slacku i grupnim razgovorima prigovorili oko manjka interne komunikacije među vodećim kadrom i ostatkom firme.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!