umjesto kurikularne reforme

U školama testirani uređaji koji skeniraju mozak i nastavnicima javljaju prate li učenici nastavu

16.01.2019 u 10:52

Bionic
Reading

Kontroverzno testiranje američkog tehnološkog čuda već je provedeno na 10.000 kineskih učenika, a slični programi povede se u Sjedinjenim Državama, Meksiku, Španjolskoj i Brazilu. Bonus: uz aparat ide i igrica za pametne telefone koja navodno poboljšava koncentraciju đaka

Hoće li profesori ubuduće skenirati mozak vašeg djeteta kako bi bili sigurni da prati nastavu? Ovo američko tehnološko čudo već je testirano na 10.000 kineskih učenika, a programi se šire i na škole u drugim državama širom svijeta.

Ovo nadasve kontroverzno ispitivanje koristi visokotehnološku traku koja se stavlja oko glave i ugrađenim senzorima mjeri rad mozga kako bi profesori bili sigurni da učenicima misli ne lutaju te da su fokusirani na ono što im se predaje u učionici.

Neuroznanstvenici sumnjaju, humanisti upozoravaju

Ljudi iz BrainCo, start-up kompanije iz Massachusettsa, uvjereni su kako njihov Focus EDU može pomoći nastavnicima da lakše uoče kojim je učenicima potrebna dodatna pomoć u savladavanju gradiva. A kako bi provjerili je li njihov izum doista učinkovit, sklopili su ugovor s kineskim prosvjetarima i u tamošnjim školama proveli testiranje nad učenicima starim između deset i 17 godina.

Slična testiranja manjeg opsega provode se i u školskim ustavovama u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku, Španjolskoj i Brazilu.

Focus EDU je prvi integrirani uređaj za učenje koji koristi EEG tehnologiju detekcije rada mozga Izvor: Društvene mreže / Autor: BrainCo

Međutim, brojni neuroznanstvenici dovode u pitanje učinkovitost uređaja, a eksperimentiranje s ovom tehnologijom izazvalo je i duboku zabrinutost za privatnost.

Učenici dobili i igre za pametne telefone

Kad su uključene, trake za glavu koriste senzore za elektroencefalografiju, EEG.

Uređaje je nosilo 10.000 učenika u dobi od 10 do 17 godina tijekom nedavnog trotjednog eksperimenta u Kini, piše New Scientist.

Učenici podvrgnuti ovom eksperimentu istovremeno su svaki dan morali odvojiti pola sata kako bi kod kuće na svojim pametnim telefonima igrali posebnu igru tvrtke BrainCo. Ta igra navodno poboljšava koncentraciju igrača.

BrainCo, kompanija koja vaše misli provodi u djelo?! Izvor: Društvene mreže

Bicheng Han, osnivač i izvršni direktor kompanije BrainCo, tvrdi da su nakon testiranja učenici dobivali bolje ocjene u školi, kao i da im je trebalo manje vremena da napišu svoje domaće zadaće.

U međuvremenu, tvrtka je već potpisala ugovor o isporuci 20.000 Focus EDU traka kineskom distributeru. Svaki uređaj naizmjenično će koristiti više učenika, a Hanov je cilj doprijeti do podataka o 1,2 milijuna učenika.

Programi opuštanja neurofeedback metodom

Rezultati istraživanja provedenog nad kineskim učenicima zasad nisu objavljeni ni u jednoj akademskoj publikaciji, a u znanstvenim krugovima sumnja se u vrijednost i ispravnost ove tehnologije.

Tvrtka u međuvremenu pokreće pilot studiju u jednoj bostonskoj srednjoj školi. Tamo će učenicima ponuditi program opuštanja takozvanom neurofeedback metodom kako bi poboljšali učinkovitost učenja i postigli bolje rezultate na testovima.

Russell Barkley, klinički profesor psihijatrije na sveučilištu Virginia Commonwealth, tvrdi da će bilo kakva poboljšanja vjerojatno biti izazvana placebo efektom.

'To će se dogoditi zbog očekivanja roditelja, a ne zbog kvalitete proizvoda', uvjeren je profesor.

Kako radi Focus EDU

Senzori mjere je li mozak na paši

Kad su uključene, trake za glavu koriste senzore za elektroencefalografiju, EEG.

Visokofrekventni beta valovi u mozgu povećavaju se kad smo usredotođeni, a niskofrekventni alfa i theta valovi dolaze do izrađaja kad smo opušteni.

Uzorci se razlikuju od osobe do osobe, a Focus EDU određuje maksimalnu razinu pažnje pojedinog korisnika nizom mentalnih zadataka.

Visoki rezultat EEG signala upućuje na to da učenik obraća pažnju; niski EEG znači da učenik razmišlja o drugim stvarima ili je jednostavno pustio mozak na pašu.