ZAŠTITA PRIVATNOSTI

U Firefoxu testiraju vlastiti VPN, moguće ga je i isprobati

12.09.2019 u 13:05

Bionic
Reading

Firefox Private Network prvi je projekt revitaliziranog programa Test Pilot, u sklopu kojeg će se baviti razvojem proizvoda posvećenih zaštiti privatnosti

Nakon što su prošlog tjedna objavili kako će po početnim postavkama blokirati programe koji prate korisnike, iz Mozille je stigla još jedna najava vezana uz zaštitu privatnosti online.

Naime, u pripremi je Firefox Private Network, alat koji bi trebao ponuditi sigurni, enkripcijom zaštićeni put do weba. Drugim riječima, web preglednik Firefox dobit će ugrađenu značajku virtualne privatne mreže (virtual private network, VPN).

TEHNO SAVJETI

Incidenti su sve češći: Ovih pet načina za zaštitu smartfona od hakera morate znati

Pogledaj galeriju

Kako se temelji na web pregledniku, Firefox Private Network neće prikriti sve što radite na internetu izvan Firefoxa. Za punu zaštitu ćete trebati instalirati aplikaciju za VPN.

U Mozilli preporučuju korištenje Firefox Private Networka tijekom surfanja na javnim mrežama Wi-Fi ili za bolju zaštitu od oglasnih trackera.

Trenutno je u beta fazi razvoja i dostupan je ovdje. Možete ga isprobati, ali samo ako ste u Sjedinjenim Državama, koristite Firefox i logirani ste u korisnički račun pri tom web pregledniku.

Iz Mozille su poručili kako će biti besplatan, ali ograničeno vrijeme, što daje naslutiti kako će uvesti plaćanje. Firefox Private Network prvi je projekt revitaliziranog programa Test Pilot, u sklopu kojeg će se baviti razvojem proizvoda posvećenih zaštiti privatnosti, piše Verge.