OMAKLO IM SE

U Facebooku su malo zabrljali pa srušili Spotify, TikTok, Tinder i druge popularne aplikacije za korisnike iPhonea

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 07.05.2020 11:19
  • Objavljeno 07.05.2020 u 11:19
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Problem je nastao zbog Facebookovog seta alata za razvoj softvera koji ogroman broj aplikacija koristi kako bi se korisnici mogli ulogirati u njih

Brojne aplikacije za Appleov operativni sustav iOS imale su tijekom srijede, 6. svibnja, problema u radu, sudeći prema brojnim prigovorima korisnika na Twitteru i podacima s web odredišta Downdetector.

Među pogođenim aplikacijama bile su i one sa stotinama milijuna korisnika kao što su Spotify, TikTok, Pinterest i Tinder.

Problem je nastao zbog Facebookovog seta alata za razvoj softvera (software development kit, SDK) koji ogroman broj aplikacija koristi kako bi se korisnici mogli ulogirati u njih, iako je bilo prigovora prema kojima su se aplikacije rušile i kad korisnici nisu u njih bili ulogirani preko Facebooka.

NOVA GENERACIJA

Pobrojali smo videoigre koje apsolutno moraju doći na PlayStation 5

Pogledaj galeriju
5

Iz Facebooka su potvrdili kako je novo izdanje SDK-a dovelo do rušenja određenih aplikacija kod određenog broja korisnika. Otkrili su o čemu se rade i brzo pronašli te implementirali rješenje. Ispričali su se korisnicima zbog eventualnih problema nastalih zbog ovog propusta.

Pozivajući se na neimenovani i navodno dobro upućen izvor Verge piše kako su u Facebooku isključili nadogradnju konfiguracije web poslužitelja, zbog čega je SDK počeo rušiti aplikacije. Uzrok su brzo uklonili, ali trebalo je proći nešto vremena prije no što je promjena imala učinka.

Pojedini korisnici Twittera ponudili su Appleu moguća rješenja kako izbjeći ponavljanje ovakvih situacija u budućnosti.