NEMA ODMORA

U digitalizaciji javne uprave čeka nas još puno posla

02.04.2019 u 16:21

Bionic
Reading

'Treba se zapitati zašto neke stvari već nisu napravljene', poručio je državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva tijekom konferencije WinDays 19

Poslovni dio Microsoftove konferencije WinDays 19 počeo je 2. travnja u Šibeniku programom u pet smjerova usredotočenih na ključne industrijske grane: proizvodnju, maloprodaju, financijske institucije, javni sektor, obrazovanje i zdravstvo.

Tijekom izlaganja o digitalnoj transformaciji javne uprave Bernard Gršić, državni tajnik iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, naglasio je kako su najveća prepreka bržem odvijanju tog procesa sadašnja struktura i rješenja koja međusobno jako malo komuniciraju ili to čine u vrlo malom opsegu.

izdvojili smo

Ovo su najzanimljiviji smartfoni s Androidom koje možete kupiti za malo novca

Pogledaj galeriju

Zbog toga usluge javne i državne uprave ne zadovoljavaju načelo prema kojem bi građani trebali upravnim tijelima samo jednom dati neki svoj podatak, pa ga umjesto toga svaki put moraju dati iznova. Stoga će jedan od prioriteta Središnjeg državnog ureda biti izrada standarda informatičke komunikacije u javnoj upravi, rekao je Gršić, uz razvoj kompetencija i kapaciteta.

Također je kao prioritete naveo i Centar dijeljenih usluga, koji bi trebao postaviti novo tehnološko okruženje koje odlikuju interoperabilnost i kvalitetno upravljanje te više od 40 projektata vrijednih više od milijardu kuna, poput elektroničkih računa, e-potpisa i m-potpisa, e-poslovanja i e-pristojbi (koji bi trebali zaživjeti do srpnja ove godine), ishođenje građevinskih dozvola online...

Rezultat tih projekata, uvjeren je Gršić, bit će posve drukčije digitalno društvo u Hrvatskoj.

Mogli smo također čuti kako su u Središnjem uredu dosad digitalizirali više od 370 tisuća stranica raznih dokumenata te kako će Središnji državni portal uskoro biti osvježen.

'Moramo biti spremni za promjene. To je ključ digitalne transformacije. Trebamo se upitati zašto neke stvari već nismo napraviti i prihvatiti kako je pravi posao tek pred nama', zaključio je Gršić.

Konferencija WinDays 19 trajat će do petka, 5. travnja.