PRIČA SE

U Appleu za proljeće pripremaju nove iPade i posve novi iPod?

28.01.2019 u 12:48

Bionic
Reading

Moguće je kako ćemo tijekom idućih mjeseci dobiti nova izdanja Appleovih tablet računala, ali i redizajnirani glazbeni player iPod

Apple je zadnje izdanje tablet računala iPad predstavio u ožujku prošle godine, nakon čega su slijedila dva modela iPad Pro u listopadu. Čini se kako će tijekom ove godine uslijediti novi model ili moguće više njih.

Glasine i nagađanja stižu iz raznih izvora. Treba ih, naravno, uzeti s mjerom opreza, ali pogledajmo prvo što je stiglo iz samog Applea.

Jabučari su, naime, registrirali uređaje pri regulatornom tijelu Eurasian Economic Commission, što je obvezno za sve tvrtke koje žele plasirati svoje proizvode na tržišta u njegovoj ingerenciji (Rusija, Armenija, Bjelorusija, Kazahstan i Kirgistan). Registracija je obavljena 25. siječnja.

Nešto slično dogodilo se prošlog kolovoza kad im je Apple prijavio šest brojeva modela pametnog sata Apple Watch, oko tri tjedna prije no što ga je i službeno predstavio 12. rujna.

MINI VODIČ

Svaki vlasnik iPhonea mora znati ovih šest trikova

Pogledaj galeriju

Ovog puta pojavilo se vrlo malo pojedinosti - tek brojevi modela (A2123, A2124, A2126, A2153, A2154 te A2133 i A2152) i da koriste operativni sustav iOS 12.

Samo po sebi to ne govori puno, ali u beta inačici iOS-a 12.2 pojavile su se naznake kako se Apple priprema za iPad11,1; iPad 11,2; iPad11, 3 i iPad 11.4. Nagađa se kako je riječ o uređajima bez tehnologije prepoznavanja lica Face ID. U istom paketu je i referenca na iPod9,1, koji također nema Face ID, ali ni Touch ID.

Dva iPada i jedan iPod?

Što bi to moglo značiti? Pa, četiri reference na iPad ne moraju se odnositi na četiri nova modela. Čini se vjerojatnijim kako će stići jedan iPad pune veličine (Wi-Fi, odnosno Wi-Fi plus mobilni internet).

Moguće je kako će dijagonala zaslona biti povećana s 9,7 na 10 inča (24,6 na 25,4 centimetra), no najjeftiniji model vjerojatno neće imati zaslon koji će u potpunosti prekrivati prednju stranu uređaja.

Preostale dvije reference vjerojatno se odnose na manje izdanje iPada (opet, Wi-Fi i Wi-Fi plus mobilni internet), što bi bila prva nadogradnja modela sa zaslonom dijagonale 7,9 inča (20 centimetara) nakon tri i pol godine. Nagađa se kako bi moglo biti redizajnirano i imati podršku za digitalnu olovku Apple Pencil.

Što se novog iPoda tiče, zasad se ne zna gotovo ništa. Izostanak Face ID-a nije iznenađenje, ali to što nema Touch ID jest. Moguće je kako je to posljedica novog dizajna, možda s većim zaslonom s tanjim obrubima.

Ako će nešto novo predstaviti tijekom ovog proljeća, za očekivati je kako će Apple će to učiniti krajem ožujka, piše Forbes.