kraj ere

[FOTO] Snalažljiv inovator, živopisna individua i tehno idealist: Što je Twitter nakon Jacka Dorseyja?

04.12.2021 u 16:13

Bionic
Reading

Jack Dorsey, suosnivač i višegodišnji čelni čovjek popularnog Twittera, ovoga tjedna je objavio svoju ostavku, a mi smo se prisjetili njegove ere i osvrnuli na nadolazeće izazove koji čekaju nasljednika Paraga Agrawala

Jack Dorsey, što god mislili o njemu, spada među kuriozitete Silicijske doline. Snalažljiv inovator, živopisna individua i, po mnogima, tehno idealist obilježio je eru Twittera osebujnim stilom vodstva koji po mnogočemu krši standarde što su ih utemeljile druge mreže predvođene Facebookom. Kao glavno lice najpopularnije mikroblogerske stranice na svijetu odlučio je, bar zasad, dignuti sidro i posvetiti se drugim projektima dok je na svoju poziciju povukao dosadašnjeg voditelja tehnološkog odjela Twittera, javnosti nepoznatog Paraga Agrawala.

Odlazak tehno ekscentrika

Jack Dorsey po mnogima predstavlja rijetku sortu u upravnim krugovima, svojevrsnog tehno libertarijanca koji je do svoje zadnje sekunde na Twitteru namjerno u prvi plan stavljao svrhu stranice ispred potencijalne zarade. Njegove životne navike također su teme razgovora - on naime jede samo jedan obrok dnevno i posti vikendom, a svojevremeno je tijekom jednog od intervjua rekao da je prvog vikenda bez hrane doslovno halucinirao, no da se kasnije potpuno naviknuo na to.

Također obožava ledene kupke, a nerijetko naglašava da je za uspjeh bitna i krajnje neobična dnevna rutina. Javnost ga je potom optužila zbog populariziranja bizarnih praksi jer je samim govorom o njima, citiramo, 'promovirao poremećaje u prehrani'.

Što se slobodnog vremena tiče, šef Twittera je sve do ere pandemije obožavao putovati te je svoje doživljaje dijelio s pratiteljima na društvenim mrežama. Zgodne anegdote uključuju svojevremenu promociju turističke scene Mjanmara, nakon čega ga je hrpa ljudi optužila da poticanjem tamošnjeg turizma neizravno pomaže vladi koja proganja Rohindže.

Njegova era u Twitteru nije bila idealna. Platformu su na svakodnevnoj bazi opsjedali širitelji lažnih informacija, a bivši američki predsjednik Donald Trump svojim objavama pretvorio ju je u politički forum.

Twitter su jedno vrijeme zaposjedali i botovi, trolovi i sve njihove varijacije. Do danas se među internautima stranicu smatra mjestom na kojem će, što god napisali, netko imati nešto prigovoriti tome. Dorsey je vodio Twitter najbolje što je znao, pokušavši stvoriti platformu koja objedinjuje ljude i tehnologijom osigurava bolju budućnost. Kako mu je to pošlo za rukom, znamo više-manje svi, no ono što nas zanima još više je kako će njegovo mjesto zauzeti Agrawal.

Dorsey će, navode izvori, ostati članom upravnog odbora kompanije, što znači da ga se hejteri još nisu uspjeli riješiti, no s druge strane neće imati toliki utjecaj na odluke, što će kritičarima i zagovornicima 'drukčijeg Twittera' dati nadu u bolju budućnost.

  • +6
Jack Dorsey Izvor: Profimedia / Autor: Jeff Gilbert / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nova era, novi izazovi

Twitter će s jedne strane izgubiti karizmatičnu individuu koja u posljednje vrijeme neprestano govori o bitcoinu te koja je mikroblogerski sajt učinila polurentabilnom platformom za oglašivače konstruirajući je kao sustav koji sakuplja relativno malo korisničkih podataka.

Agrawal će s druge strane samim dolaskom napraviti dvije presudne stvari. Za početak, Twitter će prvi put u dugo vremena imati direktora koji radi puno radno vrijeme na platformi. Dorsey je već neko vrijeme vrlo angažiran oko stranice za transakcije Square, zbog čega su mu mnogi prigovarali. Druga stvar koja bi mogla odgovarati američkim konzervativcima to je što s vrha kompanije odlazi čovjek koji je donio odluku da se Donaldu Trumpu nakon nereda 6. siječnja 2021. zabrane objave. Agrawal nije ni sam previše naklonjen konzervativcima, što se da naslutiti iz desetak godina starog tvita i nedavne replike na njihove napade.

Dorsey je u međuvremenu poduzeo poslovne korake koje njegov drugi biznis približavaju tržištu kriptovaluta. Platni div Square promijenit će svoje korporativno ime u Block, službeno od 10. prosinca. Ovaj potez dolazi u trenutku kada se Square širi izvan svog izvornog poslovanja čitača kreditnih kartica, s fokusom na nove tehnologije kao što je blockchain. Square će se preimenovati u Block jer se fokusira na tehnologije kao što je blockchain i širi se izvan svog izvornog poslovanja čitača kreditnih kartica.

Square sa sjedištem u San Franciscu od tada je dodao peer-to-peer aplikaciju za digitalno bankarstvo i kreditiranje malih poduzeća, dobio je bankovnu licencu i počeo nuditi kriptovalute i trgovanje dionicama. Tvrtka je kupila davatelja usluge 'kupi sada plati kasnije', Afterpay te Jay-Z-jevu uslugu za streaming glazbe Tidal. Također raste i na bitcoinu s kripto-fokusiranim poslom zvanim TBD.

Twitter pod Agrawalom čeka nekoliko zanimljivih izazova, uključujući krajobraz društvenih mreža koje je iz temelja izmijenio kineski TikTok. Ako Twitter odluči biti konkurentan, ili će morati kreirati čudo ili način na koji će lakše pridobiti mladu populaciju koja, bar prema trenutnim trendovima, nije baš zagrijana za taj format. Dorsey je iskoristio porast korisničke baze tijekom pandemije kako bi na stranicu ugurao sadržaje što će joj povećati zaradu, no pravi koraci prema ciljanom profitu tražit će malo tvrđe poteze koji, kao što smo rekli već nekoliko puta, ostaju na Agrawalu.

Tko je zapravo Parag Agrawal

Premda nepoznat široj javnosti, Agrawal radi u Twitteru već deset godina na mjestu voditelja tehnološkog odjela. Njegov zadatak vođenja jedne od politički najosjetljivijih platformi Silicijske doline vjerojatno je pomno planiran Dorseyjev potez - iz više nego jednog razloga.

Agrawal je emigrant iz Indije te ne spada u soj 'tehnoloških superzvijezda', što je zapravo izvrsna stvar s obzirom na to da se radi o tehnički potkovanoj osobi, a to hrpa investitora i želi. Riječ je o 'sigurnom' izboru koji će razveseliti dioničare iz Elliot Managementa - skupinu koja je tražila Dorseyjevu ostavku.

'Nedavno smo ažurirali strategiju kako bismo dostigli ambiciozne ciljeve, a uvjeren sam da ovakva strategija može biti odvažna i ispravna', napisao je Agrawal u pismu svim zaposlenicima. Riječ je naime o udvostručenju zarade do 2023. te fokusu na 'ponovnu izgradnju' načina na koji funkcioniraju društvene mreže.

Premda ga još nismo vidjeli u akciji, Agrawal će vjerojatno nastaviti posao koji je započeo Dorsey, nastavljajući borbu s konkurencijom iz Facebooka i ByteDancea, koja im iz dana u dan nastavlja krasti korisnike.