PRESUDA U FRANCUSKOJ

Twitter mora otkriti identitet rasista

25.01.2013 u 15:25

Bionic
Reading

Servisu za mikrobloging pariški sud naložio je isporuku podataka pomoću kojih bi se moglo otkriti autore antisemitskih i općenito rasističkih tvitova

Čini se kako je Twitter izgubio sudsku bitku oko toga mora li ili ne otkriti pojedinosti o korisnicima koji objavljuju rasističke i uvredljive tvitove.

Drama je, piše ZDnet, počela prošlog listopada nakon što se hashtag #UnBonJuif (Dobar Židov, u prijevodu) pojavio među temama u trendu u Francuskoj.

Udruga židovskih studenata u Francuskoj (UEJF) pokrenula je pravni postupak protiv Twittera tražeći od suda u Parizu da prisili tu tvrtku na otkrivanje korisničkih podataka vezanih uz tu oznaku (hashtag), kako bi ih mogli tužiti.

Također, zatražili su od Twittera poboljšanje sustava za prijavljivanje nelegalnog sadržaja i govora mržnje kako bi mogli biti brže uklonjeni. Iz Twittera su poručili kako nisu podložni francuskim, već zakonima Sjedinjenih Država te da podatke mogu ustupiti samo ako im to naloži američki sud.

S time se nije složio pariški sud, koji je uglavnom podržao zahtjeve židovskih studenata citirajući Twitterova pravila korištenja, prema kojima 'međunarodni korisnici prihvaćaju poštivanje svih lokalnih zakona koji se odnose na ponašanje online i prihvatljivi sadržaj'.

Stoga je Twitteru naložio otkrivanje podataka i stvaranje sustava lako dostupnog i vidljivog sustava za prijave. Dobili su rok od dva tjedna da to provedu u djelo. Ako to ne učine, slijedi im kazna od tisuću eura (7.500 kuna) dnevno, sve dok ne udovolje zahtjevu suda.

Twitter još nije odlučio hoće li se žaliti ili ne.