MACE, PORNOGRAFIJA...

Tvrtke troše milijarde na čuvanje nepotrebnih podataka

14.12.2015 u 14:06

Bionic
Reading

Europske tvrtke troše nevjerojatnu količinu novca na čuvanje nepotrebnih podataka. Ukoliko ne suzbiju problem, do 2020. će koristiti kapacitete vrijedne 891 milijardu dolara samo kako bi pohranjivale nepotrebne podatke

Tvrtka Veritas Technologies objavila je rezultate izvještaja 'Databerg Report 2015' čiji je cilj bio ustanoviti kako europske organizacije u javnom i privatnom sektoru upravljaju vlastitim podacima.

Kako bi opisalo novi fenomen, uvodi novi termin: databerg, 'santu podataka', koja se sastoji od tri glavna tipa podataka koje organizacije danas pohranjuju na svojoj infrastrukturi:

Ključni poslovni podaci - podaci koje se smatra vitalnim za svakodnevne operacije, poslovanje i uspjeh tvrtke. Potrebno ih je proaktivno zaštititi i njima upravljati u realnom vremenu, a cijeli taj proces moraju voditi profesionalci koji imaju jasnu odgovornost prema upravi tvrtke.

ROT podaci (Redundant, Obsolete and Trivial Data) - količinu ovakvih podataka u tvrtki potrebno je proaktivno minimizirati te potom brisati na siguran način, u redovitim intervalima.


'Tamni podaci' (dark data) - podaci kod kojih nije prepoznata nikakva poslovna vrijednost, odnosno nisu identificirani kao takvi. Među njima može biti podataka važnih za poslovanje, nepotrebnih podataka koji pripadaju u kategoriju ROT, ali se uglavnom, što je najvažnije, radi o nelegalnim podacima ili onima koje tvrtka ne bi niti smjela skladištiti, a zbog čega korporacijski IT odjeli mogu biti smatrani odgovornima.

Zašto raste databerg?

Europske tvrtke prosječno 54 posto podataka drže u 'nevidljivom', tamnom području, u prosjeku skladište 32 posto podataka koji potpadaju u kategoriju ROT te da je, na razini svih ispitanih tvrtki, samo 14 posto podataka koje one pohranjuju zaista ključno za poslovanje.

Kako organizacije pohranjuju sve više podataka u oblak - uglavnom sa željom da se što bolje suoče sa sve većom količinom podataka - tako i istraživanje pokazuje da će upotreba servisa za pohranu podataka u oblaku u tvrtkama skočiti za trećinu (s ukupnog današnjeg udjela od 33 na udio od 45 posto) u sljedećih godinu dana, na razini cijele regije.

Postoji rizik da se organizacije koje uvode pohranu podataka u oblaku neće dobro pripremiti odnosno da nemaju odgovarajuće politike kroz koje se računaju naknadni troškovi, poput promjene pružatelja usluge ili uklanjanja podataka iz oblaka u slučaju krize i hitnosti.

Istraživanje je identificiralo tri glavna uzroka rasta 'sante podataka', vezana uz način na koji neproporcionalna količina podataka utječe na IT strategiju tvrtke, kako pritisak od strane proizvođača rješenja dovodi do brzog prihvaćanja 'besplatnog' prostora za pohranu podataka te toga kako zaposlenici tvrtke ugrožavaju korporacijske podatke putem svojih postupaka i prikupljanja svih podataka, makar oni bili i nevažni.


Ovo su tri glavna uzroka:

1) IT strategije u tvrtkama temelje se na količini podataka a ne na njihovoj poslovnoj vrijednosti;

2) Tvrtke se sve više oslanjaju na 'besplatni' prostor za pohranu podataka, poput onoga u oblaku;

3) Zaposlenici sve više zanemaruju politiku vezanu uz pohranu podataka koju je definirala tvrtka.

Sva tri značajno doprinose situaciji u kojoj su podaci većinom 'tamni podaci' ili ROT, a resursi tvrtke koriste se na način kojim uprava tvrtke ne može direktno upravljati i nema neposrednog uvida. Imajući u vidu regulatorne promjene koje su na vidiku, sve to može predstavljati pravni problem i poslovni rizik, a što obično nije vidljivo u trenutku kupovine ili korištenja pojedinih usluga za pohranu podataka.

Kako smanjiti rizike?

Organizacije mogu poduzeti sljedeće korake ukoliko žele dobiti vrijedan uvid u svoje podatke te, samim time, smanjiti povezane rizike:

1) Identificirati 'tamne podatke', rizike i prepoznati vrijedne informacije;

2) Smanjiti podatke koji potpadaju pod kategoriju ROT i time odmah smanjiti uzaludnu potrošnju novca i kapaciteta za pohranu podataka;

3) Definirati strategiju upravljanja podacima na razini tvrtke, naročito za nestrukturirane podatke, te potaknuti odgovarajuće ponašanje zaposlenika;

4) Koristiti servise za pohranu podataka u oblaku na način koji doprinosi žilavosti i održivosti poslovanja tvrtke.


Istraživanje 'Databerg Report 2015' provela je tvrtka Vanson Bourne od srpnja do rujna 2015. Rezultati se temelje na 1.475 ispitanih tvrtki u 14 zemalja. Na upite su odgovarali viši djelatnici IT odjela čije su zadaće vezane uz strateško planiranje, operacije i taktičke funkcije tvrtke.

Više:
Databerg Report 2015