NATJEČAJ ZID POSLOVNOG USPJEHA

'Trebaju nam mlade tvrtke i nove ideje'

14.05.2014 u 07:05

Bionic
Reading

Krenulo je glasovanje za najbolje aplikacije u sklopu HT-ovog natječaja Zid poslovnog uspjeha, u kojem su glavne nagrade vrijedne 230 tisuća kuna i 80 tisuća eura. Trebate savjet za uspjeh? Evo što preporuča voditeljica tog projekta u Hrvatskoj

'Zadnji rok za prijave aplikacija za Zid poslovnog uspjeha je 22. svibnja, a aplicirati mogu svi koji imaju inovativnu ideju ili već razvijenu (demo ili cjelovitu) aplikaciju za koju smatraju da će olakšati poslovanje malih i srednje velikih tvrtki.

Na natječaj se mogu prijaviti IT kompanije, ali i osnivači startupa. Bitno je da imaju status tvrtke.


Nagrade su zaista izdašne: marketinška kampanja u vrijednosti od 230 tisuća kuna, do 80 tisuća eura (608 tisuća kuna) investicija u aplikaciju, status partnera Hrvatskog Telekoma i Telekom International Cloud Partnera te mogućnost plasmana aplikacije u online trgovine svih šest zemalja sudionica natječaja čime ste automatski na tržištu od 1,3 milijuna potencijalnih kupaca', kaže Jadranka Lovrić, viša voditeljica projekta Zid poslovnog uspjeha u HT-ovom Odjelu za upravljanje ponudom i cijenama ICT standardnih proizvoda.

Nagrade su predviđene i za one koji će glasati za startupe. Tko se sve može uključiti i što ih očekuje?

Svoj glas za najbolju aplikaciju moći će dati bilo tko stariji od 18 godina. Sve što trebate napraviti je na službenim stranicama natječaja odabrati i kliknuti na aplikaciju koju smatra korisnom, čime automatski ulazi u nagradnu igru u kojoj može osvojiti tablet ili jedan od smartfona.

Mogu osvojiti Sonyjev tablet Z2 Xperia te smartfone Xperia Z2 ili Xperia Z1 Compact. Dobitnici će biti izvučeni nakon 30. lipnja nasumičnim odabirom između svih registriranih glasača.

Također, prvih sto glasača, koji su ujedno i zaposlenici malih i srednjih tvrtki, imaju mogućnost osvojiti šest mjeseci korištenja usluge Cloud Exchange Mail.

Koliko prijava s aplikacijama očekujete?

Vjerujem da je ovaj natječaj jedan od načina da promoviramo nadu u bolje perspektive u vrijeme ekonomske depresije.

Stoga se nadam da će natječaj potaknuti mnoge mlade tvrtke koje su krenule u nesigurne vode poduzetništva, ali i one koje se u tim nesigurnim vodama već nalaze jer im zaista možemo pomoći u njihovu daljnjem razvoju.

Također, segment malih i srednjih poduzeća još je praktički neiskorišten u pogledu tržišta aplikacija, dakle potencijal ideja je velik. Na našim tvrtkama je da skrenu pogled u tom smjeru.


Kakve se aplikacije traže?

One koje će biti od koristi malim i srednje velikim tvrtkama, dakle organizacijama s do 250 zaposlenika.

Cilj je dobiti aplikacije koje će poboljšati poslovne procese, uštedjeti vrijeme i u konačnici utjecati na bolju kvalitetu proizvoda i konkurentnost. Jer ovaj segment tvrtki tvori zaista značajan udio u gospodarstvu.

Aplikacije se biraju u tri segmenta: najbolja aplikacija u Hrvatskoj, najbolja međunarodna aplikacija i najbolji startup (ideja). Najbolje aplikacije prijavljene u svakoj zemlji odabiru se glasovanjem javnosti, nakon čega će stručni žiri odabrati najbolju među njima.

Nagrada za najbolju aplikaciju u Hrvatskoj je nacionalna marketinška kampanja vrijedna 230 tisuća kn i uvrštavanje na ICT Marketplace, HT-ovu online trgovinu poslovnih aplikacija.

Nagrada za najbolju međunarodna aplikacija je status Telekom International Cloud Partner – mogućnost plasmana u online trgovine svih šest zemalja sudionica kao i posjet T-Labu Berlin uz pregled inovacija i moguću suradnju.

Nagrada za najbolji startup uključuje investiciju do 80 tisuća eura (608 tisuća kuna) koju osigurava hub:raum, poslovni startup akcelerator iz Krakowa, kao i poziv na berlinsku Dugu noć startupova, događaj u organizaciji T-Labsa, uz vlastiti izložbeni prostor.

Koje tehničke i druge preduvjete aplikacije moraju zadovoljavati?

Moraju biti razvijene za male i srednje poslovne korisnike; bazirane na webu ili instalirane na stolnom računalu, mobilnom telefonu ili tablet računalu kako bi osiguravala online usluge za korisnike.

Naravno, natječe li se u kategoriji najbolje hrvatske aplikacije, treba biti na hrvatskom jeziku, a u kategoriji najbolje međunarodne aplikacija treba biti aplicirana na engleskom te, što je vrlo važno, prikladna za korištenje od strane poslovnih korisnika diljem svijeta.

Podaci se trebaju pohranjivati u cloud infrastrukturi, no mogu biti i privremeno pohranjeni lokalno. Aplikacija mora dodatno ispuniti tehničke uvjete važne za integraciju u HT sustave. Pojedinosti potražite u uvjetima natječaja

Ako aplikacija ne ispunjava uvjete, verifikacijski žiri ima pravo odbaciti prijavu.


Što je još važno za uspjeh?

Važan je, dakako, i način prijave. Što bolje natjecatelji obrazlože svoju aplikaciju, to su im veći izgledi da budu shvaćeni, a time i uspješni.

Ako imate dobru aplikaciju, a ne znate je prezentirati, odnosno potencijalni glasači ne shvate njezinu vrijednost, niste napravili ništa. Ljudi često podrazumijevaju ovu stepenicu i samo je odrade.

Zato smo pored pisanog dijela omogućili natjecateljima da aplikaciju prezentiraju i videom i tako im osigurali dodatan prostor za isticanje najboljih karakteristika aplikacije.

Nagrađeni startupovi postat će i HT-ovi partneri. Što im to donosi?

HT je osnovao ICT Partner program putem kojeg IT tvrtke mogu postati njegovi partneri. Cilj nam je okupiti sve inovativne tvrtke koji se bave ICT rješenjima te novim inovativnim tehnologijama kako bismo zajednički - u partnerskom programu - našim korisnicima ponudili suvremena i moderna rješenja koja će im pomoći u njihovu poslovanju.

Program je zamišljen tako da omogućuje zajedničku suradnju i partnerski odnos. Postati ICT Partner znači da će tvrtka i dalje raditi ono u čemu je najbolja, a pritom će imati podršku HT-a.

HT partnerskim sporazumom omogućuje tvrtkama snagu sinergijske prodaje te mogućnost novog rasta prihoda, marketinšku podršku kao i pristup najmodernijoj cloud infrastrukturi.

Stalne edukacije, informiranje o tehnološkim trendovima i inovacijama, kao i dostupnost najnovijim i najrelevantijim istraživanjima, još su neke prednosti ICT Partnerstva HT-a.