FINANCIJSKI HOROR

Toshiba u opakom skandalu od 1,2 milijarde dolara

21.07.2015 u 19:03

Bionic
Reading

Toshibin predsjednik i CEO Hisao Tanaka povukao se sa pozicije nakon što je istražno tijelo otkrilo da su čelne figure tvrtke svjesno pružale netočne poslovne rezultate. Izvješća govore kako je riječ o 'višku' profita od čak 1,2 milijarde dolara u periodu od šest godina

Nepravilnosti u izvještajima tako su pronađene sve do 2008. godine, a istraživačko tijelo je otkrilo kako 'korporativna kultura u ovom slučaju nije omogućila zaposlenicima nižeg ranga da napravi išta bitnog'. Čelnici su željeli 'povećavati' profit 'pod gotovo bilo koju cijenu'.

Informacije koje su javno objavljenje u ponedjeljak sugeriraju kako će Toshiba morati prepraviti sve rezultate u razdoblju od travnja 2008. i ožujka 2014., što će se - jasno - negativno odraziti na poslovanje. Tvrtka poznata po svojim TV uređajima i elektronici ima više od 200 tisuća zaposlenika globalno.


Mjesto privremenog čelnika tvrtke preuzet će predsjedavajući Masashi Muromachi. Mnoge je ovaj skandal podsjetio na situaciju u kojoj se našao Olympus 2011. godine, a čije posljedice tvrtka osjeća i danas.