u sazviježđu vuka

Tekovina smrti udaljene zvijezde: Pogledajte izvanzemaljsku ljepotu maglice Mrežnica

29.11.2021 u 10:51

Bionic
Reading

NASA se prisjeća Hubbleove slike udaljene umiruće zvijezde IC 4406 pod imenom maglica Mrežnica - smještene u sazviježđu Vuka

Kao što je to slučaj s mnogim drugim planetarnim maglicama, IC 4406 demonstrira određenu dozu simetrije - njezina lijeva i desna strana izgledaju kao odraz u ogledalu. Ako bismo oko ove udaljene maglice pod imenom Mrežnica proletjeli svemirskim brodom, vidjeli bismo da se plin i prašina oblikuju u oblik masivne američke krafne koja se obavija oko umiruće zvijezde. Ako prizor gledamo s površine Zemlje, gledamo 'krafnu' s bočne strane. Naša perspektiva, naglašava NASA, dozvoljava pogled prema 'kapilarama' prašine koje podsjećaju na mrežnicu oka.

'Krafna' zgusnute tvari nastala je zahvaljujući intenzivnoj radijaciji koja stiže iz ostatka umiruće zvijezde. Plin na unutarnjem dijelu prstena ionizirala je svjetlost iz centralne zvijezde te on zahvaljujući tome svijetli. Svjetlo nastalo zahvaljujući atomima kisika na slici ima plavu bolju, vodik je zelen, a dušik je crven. Raspon boja u konačnoj slici prikazuje razliku u koncentraciji tri plina unutar maglice.

Na slici koju je snimio Hubble ne vidi se veće područje neutralnog plina koji ne isijava vidljivo svjetlo, no moguće ga je vidjeti pomoću radioteleskopa.

Jedna od najzanimljivijih osobina zvijezde IC 4406 neravnomjerne su raspoređene tamne staze koje prekrivaju središte maglice. Ove trake su, piše izvor, široke oko 160 astronomskih jedinica (jedna astronomska jedinica je udaljenost između Zemlje i Sunca).

PREKRASNI SVEMIR

[FOTO] Fascinantni prizori - ovo su neke od najljepših snimki dubokog svemira

Pogledaj galeriju

One su smještene desno od granice između užarenog plina koji proizvodi svjetlo vidljivo na slici i neutralnog plina koji se vidi pomoću radioteleskopa. Ove je trake moguće vidjeti u silueti zato što imaju gustoću plina i prašine tisućama puta gušću od ostatka maglice. Trake prašine su veo koji obavija blještavu 'krafnu'.

Sudbina ovih gustih čvorova je, doduše, neizvjesna. Hoće li preživjeti širenje maglice i postati mračni stanari svemira između zvijezda ili jednostavno nestati? Samo će vrijeme reći.