'LAKA ZARADA'

Taman prije godišnjih proizvođači podigli cijene fotića

11.07.2014 u 12:24

Bionic
Reading

Video kamere su tijekom lipnja poskupjele za čak 78 posto. Srećom, pojeftinilo je puno drugih proizvoda iz domene potrošačke elektronike

Analiza indeksa rasta cijene, koju mjesečno priprema web odredište Jeftinije.hr, pokazuje kako je mjesec lipanj, tijekom kojeg počinju ljetne rasprodaje, donio znatno manje promjene cijena od očekivanih.

Prema indeksu, koji uključuje devet kategorija, najveći porast cijena imali proizvodi u kategoriji Foto, i to prije svega video kamere, čija je cijena uoči godišnjih odmora porasla za vrtoglavih 78 posto, odnosno nešto više od 1000 kuna.


Na žalost potrošača, od svih analiziranih kategorija najveći pad cijene pojedinačnih proizvoda nije bio ni približno tako visok. Pojeftinili su, doduše, proizvodi unutar svake kategorije, ali najviši pad cijena iznosio je tek oko 17 posto, koliko su pojeftinile osobne vage u kategoriji Ljepota i zdravlje.

Unutar kategorije Audio & Video, među 20 posto najgledanijih proizvoda snižene su cijene svih pojedinačnih proizvoda osim MP3 playera, koji su poskupjeli za više od 33 posto, odnosno oko 120 kuna.

Pojeftinili su DVD snimači (malo više od 20 posto), kompleti za kućno kino (za gotovo 10 posto), glazbene linije (za 7,9 posto), DVD playeri (za 7,78 posto) te najgledaniji modeli televizora (za oko 0,6 posto).

U kategoriji Auto-Moto pojeftinili su proizvodi za auto akustiku, i to za gotovo devet posto, odnosno za oko 27 kn, dok su uređaji za GPS navigaciju, i to najpopularniji modeli, pojeftinili za oko četiri posto, odnosno za stotinjak kuna.

Za ljetnih mjeseci već tradicionalno, slično kao i u prosincu, raste prodaja računalnih igara te igara za igraće konzole. I lipanjska analiza indeksa rasta cijena potvrđuje tu statistiku, i to nižim cijenama stolnih i prijenosnih računala te malo nižim cijenama računalnih igara.

U kategoriji računalne opreme snižene su cijene stolnih, prijenosnih i tablet računala. Među 20 posto najgledanijih modela stolnih računala cijene su u lipnju bile niže za oko tri posto, odnosno sedamdesetak kuna, najpopularniji modeli prijenosnika pojeftinili su za malo više od jedan posto, dok su najpopularniji modeli tableta u lipnju bili malo više od osam posto jeftiniji.

Mjereni proizvodi u kategoriji Za djecu - autosjedalice i dječja vozila igračke - već treći mjesec za redom bilježe pad cijena. U lipnju su dječje autosjedalice bile za oko 5,5 posto jeftinije, odnosno za oko 28 kuna, dok su dječja vozila igračke, i to onih 20 posto najgledanijih modela, pojeftinila za oko 4,3 posto, ili oko 15 kn. Poskupjela su jedino dječja kolica, i to za oko tri posto, odnosno 29,77 kuna.