ISPROBALI SMO

Tablet Xperia Z2: Šampion perolake kategorije

02.07.2014 u 15:01

Bionic
Reading

Od svih uređaja pogonjenih Androidom, novo izdanje Sonyjevog tableta, izrazito tanko i nevjerojatno lagano, najviše nas je približilo svijetu u kojem će ovakva računala zamijeniti laptope. Da kupujem tablet, bio bi u najužem izboru

'J*****, pa to je lakše od moje bilježnice!', rekao mi je poznanik nakon što se poigrao s primjerkom Z2 koji sam dobio na testiranje.

I doista, od kvaliteta kojima ovo tablet računalo raspolaže - a nema ih malo - debljina od 6,5 milimetara i 439 grama težine karakteristike su koje ćete prve primijetiti.

Z2 je bio prvi tablet koji sam ozbiljnije koristio za posao, ponajviše zbog docka za punjenje koji ujedno odlično služi kao postolje. Povezao bih ga s bežičnom tipkovnicom i na njemu vodio bilješke tijekom konferencija za novinare, pisao tekstove i pripremao ih za objavu. Još uvijek ne može u potpunosti zamijeniti laptop poput mog Lenova Ideapad Y580, ali je prokleto blizu tome.


Kad bismo sudili samo po izgledu i dizajnu, Z2 se ne razlikuje bitno od prethodnika, modela Z1. Dijele isti minimalistički dizajn, privlačan i nenametljiv, sa zaobljenim rubovima i okruglim dugmetom, podređen funkciji (ponajviše pregledu sadržaja te zaštiti od vode i prašine).

Jedina veća promjena je drukčiji smještaj zvučnika - sad su pri dnu zaslona, lijevo i desno - što je dobro jer se s prijašnjim rješenjem (bili su smješteni sa strane) često događalo nenamjerno pokrivanje dlanovima, što bi prigušilo zvuk.

Zbilja, ali zbilja tanak (klikni za uvećanje)


Uređaj djeluje ozbiljno i elegantno, ali zbog svoje iznimne tankoće i pomalo krhko. Taj dojam donekle kvari pozadina od mat crne plastike, na kojoj masni otisci prstiju ostaju vidljivi ma koliko temeljito oprali ruke.

Poklopci za utore za mikroSIM, mikroSD i mikro USB gumirani su i tako uklopljeni u dizajn da ih je gotovo teško primijetiti. Iako tanak profil uređaja donosi više prednosti, ima i nedostatak. Prilično sam se naime pomučio sa stavljanjem i vađenjem kartice SIM, više no što smatram prihvatljivim. Valjalo bi naći rješenje koje neće tražiti korištenje pincete.


Kako je dugme za uključivanje i isključivanje smješteno sa strane, cijeli je zaslon podređen prikazu sadržaja. Rub je nešto veći no što je slučaj s uređajima ove klase, ali bio mi je koristan u situacijama kad sam želio držati tablet, a da pritom ne aktiviram zaslon dodirom.

Sam zaslon je IPS, dijagonale 10,1 inč (25,6 centimetara), rezolucije 1920 puta 1200 piksela (224 dpi), potpomognut tehnologijom Triluminos. Bio sam prilično zadovoljan njegovom izvedbom, naročito pri gledanju videosadržaja.

Slika je bila oštra i jasna, s puno vidljivih pojedinosti. Gledanje bilo čega u visokoj razlučivosti bio je pravi užitak, bez obzira iz kojeg kuta. Rezultat je bio nešto slabiji na otvorenom, pod izravnim sunčevim svjetlom, ali svejedno za prolaznu ocjenu.

Responzivnost je bila također na visokoj razini. Pala bi kad bi se zaslon smočio (u mom slučaju, to je bila kiša koja me uhvatila na otvorenom dok sam igrao Ingress kako bih testirao izdržljivost baterije), no ne i u mjeri koja bi omela korištenje osnovnih funkcionalnosti.

Zvučnici - sad smješteni sprijeda pri dnu, lijevo i desno - ponudili su blijed, tanak zvuk. Kao tvrtka izrazito usmjerena na multimediju, Sony to može i treba napraviti puno bolje.

Xperia Z2 s dockom za punjenje (klikni za uvećanje)


Model koji sam koristio imao je četverojezgreni Qualcommov procesor Snapdragon 801 na 2,26 GHz, uz GPU Andreno 330 i tri GB RAM-a te 11 GB ugrađene memorije (proširivo do 64 GB pomoću kartice mikroSD).

Glatko je vrtio video, otvarao i zatvarao aplikacije te se prebacivao iz jedne u drugu, skrolao stranice... Problema je bilo ondje gdje ih nisam očekivao - ponekad bi se bez vidljivog razloga odbijao prebaciti iz vodoravnog u okomiti mod rada i obrnuto.

Obje kamere (8,1 megapiksel straga, dva megapiksela sprijeda) dolaze sa senzorima Exmor RS, podržane softverom X-Reality. Kao i kod većine tablet računala, ne očekujte puno: fotografije i video bit će solidni u najboljem slučaju.

Mogle bi vam biti zanimljive, pogotovo ako imate manju djecu ili ste skloni povremenom glupiranju (ja jesam), različite značajke pomoću kojih možete fotografijama dodavati različite efekte i igrati se s proširenom stvarnošću.

Baterija kapaciteta 6000 mAh također se držala dobro, mada ne i izvrsno. Potrošnja bi naglo narasla kad bi na red došle zahtjevnije aplikacije i zadaće, a i gubila bi na snazi za stajanja u standby modu dovoljno da me natjera da nikamo ne idem bez punjača. Koristio sam u nekoliko navrata značajku Stamina. Pomoglo je, iako nisam baš sretan kad uređaj tih mogućnosti svedem na nekoliko osnovnih.


Operativni sustav je friški Android 4.4.2 Kitkat. Neobično za Sony, poznat po tome što obično kasni za novijim izdanjima softvera. Kao i u drugim svojim uređajima, dodali su vlastito korisničko sučelje i niz aplikacija, mahom multimedijskih, koje služe i kao izlog za dućane sadržajem online. Obavili su to s dobrom mjerom, pa nisam imao dojam prenatrpanosti kakav redovno dobijem pri korištenju Samsungovih uređaja.

Za nekog poput mene, tko je često u pokretu i radi izvan ureda, paket koji nudi potpuno funkcionalno računalo, na kojem mogu obavljati većinu radnih zadaća i gledati filmove u vlaku ili autobusu - a da pritom teži tek nešto više od standardne baterije laptopa - zvuči vrlo, vrlo primamljivo. Da kupujem tablet, Z2 bi svakako bio u najužem izboru.

Tablet Xperia Z2 - specifikacije

Dimenzije: 266 puta 172 puta 6,4 mm
Težina: 439 grama
Zaslon: 10,1 inč (25,6 cm) IPS TFT, 1920 puta 1200 piksela, 224 ppi
Stražnja kamera: 8 MP, 3264 puta 2448 piksela, autofokus
Prednja kamera: 2,1 MP, 1080 p @30fps
Procesor: četverojezgreni Qualcommov Snapdragon 801 na 2,26 GHz
Grafički procesor: Adreno 330
Ugrađena memorija: do 11 GB (proširivo do 64 GB, mikro SD)
RAM: 3 GB
Operativni sustav: Android 4.4 KitKat
Baterija: litij-polimerska, nezamjenjiva, kapaciteta 6000 mAh
Ostalo:
wi-fi
Bluetooth 4.0
podrška za LTE/4G
podrška za NFC
otporan na vodu i prašinu (IP58, IP55)

Cijena:
6598 kn (bez ugovora, Hrvatski telekom, uz jamstvo na dvije godine)