'LIJEČENJE' VIRUSA HIV-A

'Svi iscjelitelji svoje bi moći trebali dokazivati u Remetincu'

Matko Marušić

Matko Marušić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Saša Midžor Sučić

U 'InMagazinu' NoveTV jučer je objavljen prilog u kojem je predstavljen hrvatski iscjelitelj Zoran Bračika koji je navodno prvi u svijetu svojim moćima uspio izliječiti HIV pozitivnu osobu

Bračika kaže da je otkako se počeo baviti bioenergijom nanizao cijelu listu uspjeha u liječenju raznih vrsta karcinoma. Oduvijek je mislio da bi mogao iscijeliti i HIV pozitivnu osobu, samo što nikad prije za to nije dobio priliku. (Prilog pogledajte na ovom linku.)

No nakon odrađene besplatne reklame za iscjelitelja, glas spikerice smjerno upozorava da ipak valja biti oprezan jer u Hrvatskoj ima čak 60 metoda alternativnih liječenja, dok je samo 1200 osoba primljeno u Hrvatsku udrugu za prirodnu energetsku i duhovnu medicinu (HUPED). Iz priloga nadalje postaje jasno da se iscjelitelji dijele na 'prave' koje je priznao HUPED i prevarante koji nemaju certifikat udruge.

Pokušali smo saznati što o ovakvoj podjeli misle u Ministarstvu zdravstva.

Ondje su nam rekli da je njihov službeni stav da iscjelitelji i svi drugi alternativci, uključujući i HUPED, uopće nisu liječnici. Oni za njih uopće ne postoje, a svatko po svojoj vlastitoj volji k njima odlazi na osobnu odgovornost. Zapravo za njih i nije nadležno Ministarstvo zdravstva, već pravosuđa. Naime, vlasti će reagirati u slučaju da stvari krenu po zlu, odnosno na temelju prijave osobe koja smatra da je prevarena ili da su rezultati liječenja loši. Ukratko, nadriliječništvo je u Hrvatskoj protuzakonito, a svi nadriliječnici potpadaju pod jurisdikciju pravosuđa.
Ozbiljni medicinski stručnjaci u svijetu gotovo bez iznimke smatraju da su alternativne tehnike liječenja opasne, čak i kada imaju placebo učinak, jer često navode pacijente da zanemare provjerene i uspješnije metode. Alternativni lijekovi uglavnom se skupo plaćaju iako ne podliježu dugotrajnim testiranjima u kontroliranim uvjetima koja u prosjeku za jedan jedini lijek stoje i po milijardu dolara. Teret studija koje bi dokazale njihovu učinkovitost, ali i odsutnost ozbiljnih nuspojava, trebao bi biti na organizacijama koje ih promiču odnosno proizvode. Naime, nije posao službene medicine da dokazuje suprotno – da neka terapija ne djeluje. Stoga za znanost koja se temelji na čvrstim dokazima alternativne metode ni ne spadaju u medicinu već se smatraju nadriliječništvom.

Dr. sc. Matko Marušić, profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu, ističe da razlike između pravih i lažnih iscjelitelja zapravo ni nema.

'Ne postoje pravi i lažni iscjelitelji, oni su svi samo pravi varalice, jer uzimaju novac bolesnim ljudima, a ne daju im liječenje za koje tvrde da im daju. HUPED ih podmuklo pokušava podijeliti na 'prave' i lažne, da bi tako prodro u zakonsku regulativu. No jedina zakonska regulativa za njih je - kazneni zakon', odlučan je bio u intervjuu za tportal dr. Marušić.

Donedavni dekan Medicinskog fakulteta u Splitu i jedan od utemeljitelja časopisa Croatian Medical Journal ističe da nikada nijedna alternativna medicinska metoda nije uspjela dokazati da ima neki efekt veći od placeba.

'Nije dokazala, a ni neće. To ne postoji. Da postoji, medicina bi za to imala dokaze i primjenjivala bi te i takve tehnike. Medicina u odnosu na liječenje nema predrasuda, ali za svaki oblik liječenja traži dokaz učinkovitosti. Za alternativu takvih dokaza nema i u tome je cijela tajna te teme', rekao je Marušić.

Budući da komentator u prilogu 'InMagazina' kaže kako bi ubuduće iscjelitelji trebali dokazivati svoje sposobnosti, pitali smo splitskog profesora što misli kome i kako bi se takve sposobnosti trebale potvrditi.

'Sjedenjem u ćelijama u Remetincu. Njihova jedina sposobnost je sposobnost prijevare nevinih, a očajnih ljudi.'

Na pitanje mogu li se dokumenti prema kojima je netko jednom bolovao, a potom, nakon posjeta iscjelitelju bio izliječen, smatrati dokazom da metoda djeluje, dr. Marušić je ponovno rezolutan: 'Ne! To se na medicinskim fakultetima uči na prvoj godini studija. Medicina zna što je dokaz, zna procijeniti njegovu snagu i ima sustav odlučivanja o tome što je dokazano, a što nije. Trebalo bi mi više prostora da to objasnim, pa ću se suzdržati, ali ponavljam - to se zna, vrlo je strogo i uči se na prvoj godini studija, a ponavlja poslije na svakoj godini studija i rada, sve do mirovine.'

Marušić smatra da HUPED nema nikakve ovlasti izdavati liječničke certifikate jer nije ovlaštena medicinska udruga.

'To je organizacija koju bi trebalo ukinuti, a njezine organizatore kazniti zbog prijevare i štete koju nanose zdravlju naroda', kaže profesor i dodaje da to područje ni ne treba posebno regulirati jer je njegova jedina moguća regulativa pravosudno sankcioniranje.

'To je jedina moguća regulacija, čestitam Ministarstvu! Šteta je što zbog poznatoga stanja u hrvatskom pravosuđu ti ljudi ne bivaju suđeni i kažnjeni', zaključio je dr. Marušić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!