KOMADIĆ POVIJESTI

Svemirski hitovi: Konačno možemo kupiti zlatnu ploču s letjelice Voyager

30.11.2017 u 11:04

Bionic
Reading

Voyager 1 i Voyager 2 nose takozvane Zlatne ploče koje znatiželjnici i obožavatelji svemira odnedavno mogu kupiti na LP-u i CD-u. Album sadrži devedeset minuta glazbe s različitih dijelova svijeta, kao i jednu američku skladbu novijeg datuma - 'Johhny B. Goode' Chucka Berryja

Svemirski putnik Voyager 1 najpoznatija je svemirska vremenska kapsula u povijesti. Njezin let kroz bespuća svemira dokaz je dostignuća čovječanstva. Nismo sigurni hoće li ikad dosegnuti civilizaciju odnosno inteligentan život koji će razotkriti njezin sadržaj - uostalom, on je lansiran još 1977. kako bi istražio planete našeg sustava i nastavio put prema nepoznatom.

Ako je dobro za vanzemaljce, dobro je i za nas

Voyager 1 i Voyager 2 nose takozvane Zlatne ploče koje znatiželjnici i obožavatelji svemira odnedavno mogu kupiti na LP-u i CD-u. Album sadrži devedeset minuta glazbe s različitih dijelova svijeta, kao i jednu američku skladbu novijeg datuma - 'Johhny B. Goode' Chucka Berryja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Chuck Berry

Poznati spisatelj i znanstvenik Carl Sagan je umjesto te pjesme htio snimiti 'Roll Over Beethoven', no studenti su ga uvjerili da će 'Johnny B. Goode' puno bolje sjesti vanzemaljskim slušateljima.

Za izlazak ploče u javnost odgovorna je Kickstarter kampanja koja je u trideset dana sakupila čak 1.3 milijuna dolara, a što je najbolje od svega - niste bilo potrebno sudjelovati da biste se domogli komadića astronautske povijesti. Album je dostupan na otvorenom tržištu kao CD i vinilna ploča. Na žalost zlikovaca iz James Bonda, ploča nije napravljena od bakra prelivenog zlatom (kao original). 

Izvor: Društvene mreže

Mali komadić povijesti

Vinilna verzija Zlatne ploče koštat će vas 98 dolara (plus poštarina), a uz nju dobijate i knjižicu s brojnim informacijama o misiji Voyager. CD verzija je malo jeftinija - za nju treba iskeširati 'samo' pedeset dolara. Ploču ili CD možete kupiti na službenoj stranici Ozma Recordsa, s time da ćete se za vinil verziju morati malo strpiti (nećete ju moći dobiti sve do siječnja).

Zlatna Ploča Voyager Izvor: Promo fotografije / Autor: Ozma Records