TIPKAJMO BRŽE

Sve tajne tipkovnice u iOS 7

15.10.2013 u 09:06

Bionic
Reading

Nova inačica Appleovog operativnog sustava uvela je, na mala vrata, i mnoštvo izmjena u najkorištenijem dijelu - tipkovnici

Posljednja verzija Appleovog operativnog sustava donijela je mnoštvo promjena - kako vizualnih, tako i funkcionalnih.

No, iako su korisnici pomno proučavali promjene koje su najvidljivije, poput novog 'Conrol Centera', u većini slučajeva su previdjeli promjene koje su uvedene na dijelu koji se najčešće koristi - tipkovnici.

Promjene se prije svega odnose na one aplikacije koje su ažurirane na najnoviju verziju, dok će one neažurirane i dalje imati 'staru' tipkovnicu.

Baš ono što vam treba

Najveća se promjena, navodi TechHive, odnosi na činjenicu da će se tipkovnica prilagođavati svakoj pojedinoj aplikaciji. Točnije, vidjet ćete točno ono što vam za tu aplikaciju treba.

U 'Messages' tipkovnica će biti prilično siromašna, dok će u aplikaciji 'Mail' biti obogaćena znakom '@' koji je prije bio skriven. U aplikaciji 'Twitter' vidljive će biti tipke za '@' i '#' jer se one najčešće koriste.

'Skrivene' opcije

Dosad je Safari pretpostavljao da kad upisujete internetsku adresu, idete na stranicu s domenom '.com'. U iOS 7 ta je pretpostavka 'uklonjena'. No ako ne želite samostalno upisivati domenu, već vam je draže iskoristiti kraticu na tipkovnici, morat ćete ju pronaći. Appleovi programeri 'sakrili' su ju u dodatni izbornik ispod tipke 'točke'. Jednostavno dulje pritisnite 'točku' i kad vam iskoči izbornik s nekoliko najčešće korištenih domena, izaberite onu koja vam je potrebna.

Osim dodatnih domena, tipkovnica sad nudi i posebne znakove koji se često koriste u drugim jezicima. Za njihovu upotrebu dovoljno je pritisnuti i dulje držati slovo iznad kojeg se inače poseban znak piše i pričekati da tipkovnica izbaci dodatni izbornik s ponuđenim verzijama posebnog znaka. Izaberite onaj koji vam treba i on će se pojaviti u tekstu.

Za posebne znakove poput eura ili funte morat ćete prebaciti tipkovnicu sa znakovnog na numerički unos i pritisnuti tipku za američki dolar. Dodatni izbornik ponudit će vam nekoliko različitih oznaka za valute - od japanskog jena do britanske funte.

Pišite brže

Upisivanje interpunkcijskih znakova dosad je bilo prilično komplicirano. Trebalo je prebaciti sa znakovne na numeričku tipkovnicu, odabrati znak i potom se ponovno vratiti na znakovnu tipkovnicu. U iOS 7 cijeli je postupak pojednostavljen.

Dovoljno je pritisnuti tipku '123' i bez odizanja prsta sa zaslona odaberite znak koji želite ubaciti i tek onda odignite prst. Tipkovnica će ubaciti znak i odmah se vratiti na znakovnu verziju.

Dodajte 'smajliće'

Nova verzija tipkovnice u iOS 7 donosi i pregršt 'smajlića' ili emotikona koji se mogu ubacivati u poruke ili e-mailove. Kako biste aktivirali tu 'veselu' tipkovnicu, morat ćete otići u 'Settings' i pod 'General' pronaći 'Keyboard'. Odaberite 'Add New Keyboard' i među ponuđenim tipkovnicama pronađite 'Emoji' te ju odaberite kako biste ju aktivirali.

Nakon aktivacije na svojoj ćete tipkovnici u dnu vidjeti malu ikonu svijeta koja će, kad ju odaberete, ponuditi izbornik s emotikonima. Osim klasičnih 'smajlića', tipkovnica 'Emoji' nudi i pregršt drugih emotikona kojima možete obogatiti svoje poruke.

Kad ste odabrali emotikon koji vam najbolje odgovara, jednostavno za povratak na tipkovnicu ponovno kliknite na ikonu svijeta.