DRUŠTVENE PLATFORME

Sve ih je više: I Flipboard se pridružuje fediverzumu

19.12.2023 u 11:03

Bionic
Reading

Uskoro će sav sadržaj aplikacije za vijesti biti vidljiv na Mastodonu i drugim ActivityPub uslugama

Flipboard je najnovija mainstream aplikacija koja se službeno pridružila fediverseu, grupi decentraliziranih usluga koje rade na ActivityPub protokolu. Aplikacija za čitanje vijesti, koja je eksperimentirala s Mastodonom gotovo godinu dana, sada planira postati potpuno interoperabilna s Mastodonom i ostatkom fediversea.

Aplikacija za čitanje vijesti počinje s računima dvadesetak izdavača, uključujući Polygon, Medium, Semafor, Kotaku i Mental Floss, čiji će sadržaj Flipboarda biti vidljiv diljem fediverse. Do sljedećeg mjeseca tvrtka očekuje da će svi javni Flipboard računi biti pridruženi, što znači da će svatko na aplikaciji koju pokreće ActivityPub moći vidjeti svoje objave i komunicirati s njima.

A početkom travnja, prema riječima izvršnog direktora Flipboarda Mikea McCuea, sav fediverse sadržaj također će biti dostupan unutar same aplikacije Flipboard. Ovo znači da će korisnici moći koristiti Flipboard za pregledavanje sadržaja koji se dijeli na Mastodon, Pixelfed (aplikacija za dijeljenje fotografija poput Instagrama), PeerTube (decentralizirana video platforma) i ostale aplikacije koje čine fediverse.

Flipboardov službeni ulazak u fediverse dolazi uoči sve većeg entuzijazma za ActivityPub unutar industrije društvenih medija. Prošlog tjedna Meta je objavila da poduzima prve korake prema tome da Threads postane kompatibilan s Mastodonom i ostatkom fediversea. 'Mislim da ćete vjerojatno imati više od 150 milijuna ljudi u fediverzumu do kraja sljedeće godine,' rekao je McCue u izjavi za Engadget. 'Imate milijune korisnika Flipboarda, milijune korisnika Threadsa koji se svi pridružuju ovoj mreži... neće proći jako puno prije nego što ovo postane najveća društvena mreža.'

McCueov entuzijazam za Mastodon i fediverse posebno je značajan s obzirom na njegove nekoć bliske veze s Twitterom. Izvršni direktor Flipboarda bio je član uprave Twittera između 2010. i 2012., a navodno je razmatrao prodaju Flipboarda tvrtki 2015. No preuzimanje tvrtke od strane Elona Muska i raspad njezinog API-ja ranije su ga ove godine potaknuli da počne eksperimentirati s integracijama Mastodona i Blueskyja.

Sada vjeruje da je zamah za fediversea toliko jak da bi i Twitter na kraju mogao podržati ActivityPub. 'Sve više i više tvrtki morat će pogledati ActivityPub', predviđa. 'Ne bih se iznenadio da na kraju to napravi i Twitter.'