IOS 17.3

Apple pooštrava sigurnost iPhonea, pogledajte o čemu se radi

18.12.2023 u 09:40

Bionic
Reading

Novo izdanje operativnog sustava za pametne telefone dolazi sa značajkom koja bi trebala značajno otežati zlorabu ukradenih uređaja

Apple dodaje značajku za pametne telefone iPhone kako bi spriječio lopove u pristupu kritičnim podacima uređaja u slučaju da znaju šifru korisnika.

Značajka Stolen Device Protection uvrštena je u beta izdanje operativnog sustava iOS 17.3. Dostupna je za Face ID ili Touch ID, ne i za zaporke, pri pristupu pohranjenim lozinkama, mijenjanju postavki za Apple ID, pregledavanju podataka o plaćanju i isključivanju značajke Find My iPhone.

U pojedinim slučajevima lopovi su uspjeli pristupiti osobnim podacima na iPhoneu, ukrasti novac i uništiti nečiji digitalni život zahvaljujući tome što znali šifru uređaja (primjerice, gledali su potajice dok bi ju vlasnik unosio i potom ukrali mobitel).

Ako bi za pristup kritičnim dijelovima iPhonea podacima bilo potrebno koristiti Face ID ili Touch ID, lopov ne bi mogao prouzročiti toliko štete. Bilo bi, primjerice, teže obrisati uređaj i preprodati ga.

Nova značajka će dodati jednosatnu odgodu i zahtijevati drugo Face ID ili Touch ID skeniranje za najosjetljivije zadatke, uključujući promjenu lozinke za Apple ID, isključivanje značajke Stolen Device Protection, stvaranje nove šifre i onemogućavanje Touch ID-a ili ID lica.

Međutim, neće biti odgode ako su korisnici na poznatoj lokaciji - poput svog doma ili posla.

Zasad nije poznato kad bi nova značajka mogla biti dostupna svim korisnicima, ali Apple planira objaviti iOS 17.3 početkom sljedeće godine, piše Seattle Times.