NEŠTO SLABIJI REZULTAT

Svaki drugi iPhone ima novo izdanje operativnog sustava iOS

18.10.2019 u 10:35

Bionic
Reading

Izdanje Appleovog operativnog sustava iOS 13 imalo je problema prvih nekoliko tjedana po objavljivanju, ali to nije imalo ozbiljnijih posljedica na razinu prihvaćanja

Prema podacima koje su objavili iz Applea, izdanje operativnog sustava iOS 13 instalirano je na više od pola svih iPhonea u prvih 26 dana nakon što je predstavljeno. Prethodnom izdanju iOS 12 trebala su 23 dana za isti rezultat. Uzmu li se u obzir samo iPhonei kupljeni tijekom zadnje četiri godine, udio instalacija raste na 55 posto.

i efikasno

Besplatno je: Uz nekoliko malih trikova vaš će se stari telefon ponovno osjećati i raditi kao da je nov

Pogledaj galeriju

Od svih iPhonea koji pristupaju trgovini App Store - temeljem čega u Appleu izračunavaju ove statistike - njih 41 posto koristi iOS 12, a tek devet posto starije izdanje tog operativnog sustava. Među uređajima ne starijim od četiri godine ima 38 posto onih koji koriste iOS 12 i sedam posto sa starijim izdanjem operativnog sustava.

Što se iPadOS-a tiče, udjeli su nešto niži: 33 posto svih iPada vrti iOS 13, odnosno 41 posto novijih.

Iako prihvaćanje novog izdanja iOS-a ide sporije nego prethodnih godina, Apple je u tome i dalje daleko bolji od Googlea, u kojem su prestali objavljivati takve podatke pa nije poznato na koliko je uređaja instaliran Android 10.

Novi, jeftiniji iPhone Izvor: Wochit / Autor: tportal

Zadnji dostupni podaci kažu kako je u svibnju Android 9 bio instaliran na tek 10,4 posto uređaja. Za ostala izdanja taj se broj kreće od 15 do blizu 30 posto. Android 5.0 Lollipop tako je primjerice na 14,5 posto uređaja, a 8.0 Oreo na 27 posto, piše Verge.