PROJEKT PICASSO

Pogledajte što se već sad priča o Samsung Galaxyju S11

16.10.2019 u 10:43

Bionic
Reading

Nastave li se u Samsungu pridržavati tradicije, Galaxy S11 bi trebao biti predstavljen u veljači ili ožujku iduće godine. Ali, već su se pojavile glasine o tome što možemo očekivati

Nema puno naznaka kako će u Samsungu odustati od dosad ustaljene prakse, pa ćemo pametni telefon Galaxy S11 vjerojatno imati prilike vidjeti tijekom veljače ili ožujka iduće godine, moguće u sklopu sajma Mobile World Congress u Barceloni. Ipak, nagađa se kako bi se novi Galaxy S mogao pojaviti i nešto ranije, oko 18 veljače.

Za očekivati je kako će biti nešto skuplji od Galaxyja S10, koji je koštao 899 američkih dolara u najjeftinijem izdanju, kojih stotinjak dolara više. Priča se kako će biti dostupno i jeftinije izdanje Galaxy S11 Lite.

i efikasno

Besplatno je: Uz nekoliko malih trikova vaš će se stari telefon ponovno osjećati i raditi kao da je nov

Pogledaj galeriju

Samsung je dobio patent za smartfon s dva zaslona, pri čemu je drugi (manji) smješten na stražnjem dijelu uređaja. U tom bi slučaju izostala potreba za prednjom kamerom jer bi manji zaslon bilo moguće upogoniti kako bi se stražnju kameru koristilo za autoportrete. Malo je vjerojatno kako će S11 biti prvi koji će se moći pohvaliti takvim dizajnom, ali nije posve nemoguće.

Kamere bi mogle biti opremljene senzorima od 48 i 64 megapiksela, možda čak i 108 MP, kao i lećama s peterostrukim optičkim zoomom. Glavna bi kamera mogla biti drukčija od one u modelima od izdanja S7 do S10. S druge strane, vjerojatno nećemo vidjeti kameru ugrađenu u zaslon s kakvom eksperimentiraju Oppo i Xiaomi.

U projekt Picasso, kako je interno u Samsungu nazvan razvoj Galaxyja S11, mogao bi biti ugrađen memorijski modul za RAM kapaciteta 12 gigabajta, kao i postati prvim pametnim telefonom s pet-nanometarskim čipsetom i Qualcommovim Snapdragonom 865.

Samsung Galaxy Note10+ - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Nagađa se o spektrometru, uređaju koji bi mogao odrediti kemijski sastav objekata u okolici. Samsung ima patent za takav uređaj, tako da nije posve nemoguće da će ga jednom i iskoristiti. Ali, ne čini se izglednim kako će to biti slučaj s Galaxyjem S11.

Vjerojatno neće imati audio ulaz za slušalice, kao ni zasebnu tipku za digitalnog pomoćnika Bixbyja. To bi moglo osloboditi prostor za veću bateriju i/ili tanje kućište.

Također se nagađa o potpunom ukidanju linija smartfona Galaxy S i Galaxy Note. Umjesto toga Samsung bi nam ponudio novu liniju Galaxy One, koja bi kombinirala sve najbolje značajke dvije prethodne linije u jednom uređaju.

Što bismo voljeli vidjeti u Galaxyju S11?

Bolje kamere

Bilo bi dobro kad bi u Samsungu pojačali senzore stražnje kamere kao što su to, primjerice, učinili u Honoru za model 20, opremljen sa 48 MP. Već spomenuti senzor sa 64 MP bio bi odličan korak naprijed.

Drukčiji raspored kamera sprijeda

Galaxy S10 bio je jedan od prvih smartfona s okruglim izrezom za kameru na zaslonu sprijeda. To je rješenje zamišljeno kao zamjena za zubić pri vrhu zaslona, ali se nije pokazalo kao naročito praktično. Možda će problem biti riješen uvođenjem kamere ispod zaslona, ali ne čini se kako će se to dogoditi prije no što Galaxy S11 stigne.

  • +8
Samsung Galaxy S10+ Unboxing i slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

3,5-milimetarski audio ulaz

Galaxy S10 ima 3,5-mm audio ulaz za slušalice, ali mogao bi biti zadnji te vrste jer je izbačen iz Galaxyja Note 10 i Galaxyja A80, kao i iz brojnih drugih top modela smartfona. Da, Bluetooth slušalice su sve popularnije i raširenije, ali radije se ne bismo odricali naših žičnih slušalica ako baš ne moramo.

Veću bateriju

Galaxy S10 ima bateriju kapaciteta 3.400mAh. Nadamo se kako će njegov nasljednik imati barem 4.000 mAh ili veću.

Više boja

Ne mora imati lude uzorke straga poput Huaweijevih ili Honorovih uređaja, ali bilo bi dobro kad bi Galaxy S11 krenuo u prodaju s više boja kućišta.

Pristupačniji model s podrškom za mreže 5G

Galaxy S10 5G je velik i skup. Bilo bi dobro kad bi u idućoj generaciji iz Samsunga ponudili uređaj s podrškom za mreže 5G koji bi bio cjenovno pristupačniji, piše Tech Radar.