ONLINE PRIVATNOST

Surfate u anonimnom načinu? Google je upravo završio na sudu jer i tamo skuplja podatke

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 04.06.2020 13:22
  • Objavljeno 04.06.2020 u 13:22
tportal

Izvor: Creative Commons / Autor: Deepanker Verma

Američki tehnološki div završio je na sudu zato jer njihov preglednik Chrome korisicima daje lažan osjećaj privatnosti, dok zapravo nastavlja sakupljati i prosljeđivati njihove podatke

Google je u utorak završio na sudu zbog svojeg preglednika Chrome. Kako stvari stoje, aplikacija nesmetano nastavlja sakupljati korisničke podatke i nakon što uđu u 'inkognito mod'.

Podsjetimo, ako Google Chrome aktivirate u inkognito modu, program kaže da neće spremati povijest pregledavanja, no da će ipak nastaviti slati vaše podatke o stranicama koje posjećujete - podatke koji će, pogodili ste, opet završiti kod Google Analyticsa i Google Ad Managera. Nakon što uđete u inkognito mod, doduše, preglednik će vas upozoriti da vas nastavlja pratiti - jedina stvar koja je zapravo sigurna, vaša je povijest posjećenih web stranica.

Tužbu je podnjela odvjetnička agencija Boies Schiller & Flexner koja od Googlea traži 5 milijardi dolara odštete temeljene na tvrdnji da Googleovo predstavljanje inkognito moda u Chromeu služi kako bi namjerno dalo lažan osjećaj sigurnosti. Google, s druge strane, trdi da sve jasno piše kada uključite inkognito mod i da jasno kažu da će podaci o surfanju ići trećim strankama.

'Oštro se protivimo ovoj pretpostavci, jasno smo svima rekli da inkognito mod samo prestaje bilježiti povijest surfanja na lokalnom uređaju - sve ostalo je vidljivo' komentirao je predstavnik Googlea u razgovoru s Business Insiderom.