SVEMIRSKI SUNCOBRAN

Kako riješiti svjetlosno zagađenje zbog satelita? SpaceX isprobava novu ideju

04.06.2020 u 12:02

Bionic
Reading

Tvrtka Elona Muska u svemir je lansirala novu rundu satelita u sklopu projekta Starlink. Jedan od njih je drukčiji od ostalih

Manje od tjedan dana nakon što su uspješno prvi put poslali astronaute u svemir u tvrtci SpaceX prionuli su na novo lansiranje. Raketa Falcon 9 uspješno se otisnula do orbite gdje je postavila 60 satelita i potom se vratila na robotski brod u Atlantik.

Sateliti su dio kontroverznog projekta Starlink, u sklopu kojeg Elon Musk želi oko Zemlje postaviti konstelaciju za globalnu pokrivenost internetskom vezom. Njihov je broj tako narastao na nešto više od 480. Plan je postaviti ih blizu 12 tisuća.

Jedan od satelita ponešto je drukčiji od ostalih jer ima štitnik od Sunca kako bi se smanjio odraz njegovih najsjajnijih dijelova, naročito antena. Riječ je o najnovijem pokušaju smanjivanja svjetlosnog zagađenja zbog kojeg je zajednica astronoma sve zabrinutija.

Astronomi se, namime, često oslanjaju na snimanje noćnog neba uz dugu ekspoziciju, što jarki satelit u prolazu može lako upropastiti.

U tvrtci SpaceX to su pokušali riješiti na razne načine, uključujući i premazivanje satelita posebnom bojom, a spremaju se i okrenuti ih na drugu stranu. Zasad se ništa nije pokazalo naročito učinkovitim, piše Verge.