CES 2021

Streaming, 5G i digitalno zdravlje: Glavni tech trendovi u 2021. godini

12.01.2021 u 17:10

Bionic
Reading

Širu publiku, dakako, ponajviše će zanimati noviteti kojih ove godine uistinu ne nedostaje, što je pokazao prvi dan virtualnog sajma kad su brojne kompanije odlučile organizirati online press-konferencije, od LG-jevog hladnjaka koji pravi ledene okruglice do – maskofona, uređaja koji kombinira masku za lice sa slušalicama i mikrofonom koji su spojeni s mobilnim uređajem

Najveći svjetski sajama potrošačke elektronike Consumer Electronic Show (CES) ove se godine, stiješnjen pandemijskim okolnostima odvija u digitalnom formatu, isključivo online. To znači da izostaje onaj spektakl u Las Vegasu početkom godine koji tijekom tjedan dana tom američkom gradu osigurava više milijuna noćenja i odličan proračunski start u gradskom budžetu. Vegas danas više nije grad svjetla, nego grad duhova, a CES se upriličuje u televizijskim studijima u Richmondu.

Na iznimno visokoj profesionalnoj razini, nakon registracije, mogu se pogledati zanimljiva predavanja koje drže, među ostalima, Lisa Su iz AMD-a, Hans Vestberg iz Verizona, Brad Smith iz Microsofta, Annie Jean-Baptiste iz Googla, Damian Kieran iz Twittera, ali i jedna od najvećih svjetskih pop-zvijezda Dua Lipa.

Već prije dodijeljeni su i tech Oscari, najvažnije svjetske tehnološke nagrade – CES Innovation Awards) pa se naslućuju mogući tehnološki trendovi, dakako, u onim razmjerima u kojima je moguće ove godine govoriti o trendovima.

Širu publiku, dakako, ponajviše će zanimati noviteti koje ove godine uistinu ne nedostaje, što je pokazao prvi dan virtualnog sajma kad su brojne kompanije odlučile organizirati online press-konferencije, od LG-jevog hladnjaka koji pravi ledene okruglice do – maskofona, uređaja koji kombinira masku za lice sa slušalicama i mikrofonom koji su spojeni s mobilnim uređajem.

Na CES-u 2021 predstavlja se više od 1900 izlagača cijeloga tehnološkog spektra, a održava se više od 100 konferencija.

"Pandemija nas je natjerala da se povučemo od organiziranja tradicionalnog CES-a i transformiramo način na koji bismo okupljali tehnološku zajednicu", rekao je Gary Shapiro, predsjednik i izvršni direktor CTA, asocijacije koja organizira sajam. “CES ove godine izgleda drukčije, ali njegov temelj- inovacije, povezivanje, suradnja - ostaje jak i dosljedan. Digitalna transformacija nastavit će se godinama, čak i kad se vratimo u Las Vegas 2022. godine. Vidjeli smo vrijednost digitalnog povezivanja i možemo primiti još više ljudi iz cijelog svijeta. "

Inovacije i proizvodi CES-a 2021. obuhvaćaju cjelokupnu tehnološku industriju, od automobilske industrije do digitalnog zdravlja, od 5G-a do pametnih gradova i šire.

CTA-ovi Steve Koenig i Lesley Rohrbaugh predstavili su '2021 Tech Trends to Watch' tijekom Dana medija i dali ekskluzivni pregled jednogodišnje prognoze industrije potrošačke tehnologije u SAD-u.

Zaključili su da će prihod od maloprodaje tehnološke industrije doseći 461 milijardu dolara u SAD-u 2021. što je porast od 4,3 posto u odnosu na prošlu godinu. I dok milijuni Amerikanaca ostaju kod kuće i oslanjaju se na tehnologiju kako bi ostali zabavljeni, povezani i zdravi tijekom pandemije, streaming usluge, 5G povezivost i digitalni zdravstveni uređaji bit će u središtu pozornosti u tehnološkom sektoru 2021. godine.