HUAWEI ISTRAŽIO

Koje aplikacije se u Hrvatskoj najviše koriste? Pogledajte što kaže ovo istraživanje

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 12.01.2021 13:03
  • Objavljeno 12.01.2021 u 12:49
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: gualtiero boffi / Alamy / Profimedia

Hrvati svoje pametne telefone najviše upotrebljavaju za slanje poruka i pretraživanje interneta, dok 67,4 posto njih koristi aplikacije za online kupovinu. Rezultati su to istraživanja koje je Huawei proveo na uzorku od preko 800 ispitanika iz cijele zemlje. Internetsko bankarstvo koristi tri četvrtine ispitanika, dok aplikacije za dating i klađenje koristi gotovo svaki deseti ispitanik.

Huawei je na taj način zaokružio prošlu godinu i dobio presjek prosječnog korisnika pametnog telefona u Hrvatskoj. Istraživanje je još jednom potvrdilo i da je njihova AppGallery trgovina sve popularnija, a među ispitanicima se pokazala drugom najpopularnijom trgovinom aplikacija. Najveći broj korisnika koristi 3 do 5 aplikacija dnevno, 44,9 % ispitanika, dok je 27,8 % onih koji koriste 5 do 7 aplikacija u danu.

Stav Hrvata prema mobilnim aplikacijama je pretežito pozitivan, 85 % ih smatra kako im one olakšavaju život. Poredak aplikacija po važnosti pokazuje kako su aplikacije društvenih mreža, aplikacije za slanje poruka i bankovne aplikacije top tri kategorije za korisnike. Stoga ne čudi da su upravo one među aplikacijama koje su korisnici najčešće koristili prošle godine.

Osim društvenih mreža i aplikacija za slanje poruka, za 15,1 % ispitanika je Zoom među pet aplikacija koje su najčešće koristili prošle godine, što ukazuje na rastuću važnost ove aplikacije u današnje vrijeme. Više od 15 % među najčešće korištene svrstalo je i Microsoft Office alat, dok je 14,7 % ispitanika u ovom kontekstu istaknulo aplikaciju Njuškalo.

Okolnosti su prošle godine svakako utjecale na porast popularnosti aplikacija za online kupnju. Ispitanici su najčešće preko interneta naručivali odjeću i obuću (32,2 %), elektroniku (14,2 %) i hranu (12,5 %).

Gledanje filmova i serija preko pametnog telefona prakticira malo više od pola ispitanika – 56,8 %, dok se malo popularnijim pokazalo igranje igara na pametnim telefonima s 57,9 % ispitanika koji su ujedno i mobilni gameri. Slušanje glazbe na pametnim telefonima pretežito se obavlja preko raznih servisa, dok dio korisnika preferira korištenje aplikacija radijskih postaja, među kojima je najpopularnija ona Extra FM-a, a slijede je apliikacije Otvorenog i Narodnog radija.

U AppGallery trgovini nalaze se i aplikacije kao što su: eGrađani, Multiplus card, Hrvatska pošta, Croatia osiguranje, Njuškalo, HAC ENC i HRT Meteo.

Prema posljednjim brojkama, AppGallery trenutno ima preko 490 milijuna mjesečno aktivnih korisnika širom svijeta, a dostupan je u 170 zemalja na 78 jezika. Rad s developerima pokazao se ključnim faktorom za napredak platforme, a na HMS (Huawei Mobile Services) je registrirano već više od 1,4 milijuna developera.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!