Ekološka revolucija

Stop zagađenju: Na krovu ciriškog sveučilišta proizveli održivo gorivo iz sunčeve svjetlosti i zraka

17.06.2019 u 10:38

Bionic
Reading

Eksperimentalna solarna rafinerija u jednom danu proizvede oko decilitar goriva. Znanstvenici se sad spremaju testirati solarni reaktor nadomak Madrida koji bi mogao proizvoditi čak 20.000 litara kerozina dnevno

Istraživači švicarskog federalnog instituta za tehnologiju i sveučilišta tehnologije, znanosti i menadžmenta ETH Zürich proizveli su tekuća ugljikovodična goriva isključivo od Sunčeve svjetlosti i zraka. Znanstvenici su razvili solarnu elektranu za proizvodnju sintetičkih tekućih goriva koja tijekom izgaranja oslobađaju onoliko CO2 koliko je za njihovu proizvodnju prethodno izvađeno iz zraka.

'Naša elektrana dokazuje da se ugljično neutralna ugljikovodična goriva mogu stvoriti iz Sunčeve svjetlosti i zraka u stvarnim terenskim uvjetima. Termokemijski proces koristi cijeli solarni spektar i nastavlja se na visokim temperaturama, omogućavajući brze reakcije i visoku učinkovitost', objasnio je profesor Aldo Steinfeld, voditelj istraživačke skupine koja razvija ovu tehnologiju.

Ovo je prvi put da se cijeli termokemijski procesni lanac odvijao u stvarnim terenskim uvjetima. Solarna rafinerija nalazi se na krovu zgrade laboratorija ETH-a u Zürichu i dnevno proizvede oko decilitar goriva. Steinfeldova ekipa sad se sprema testirati solarni reaktor nadomak Madrida.

'Ova solarna elektrana, veličine četvornog kilometra, mogla bi proizvesti 20.000 litara kerozina dnevno', najavljuje Philipp Furler, direktor tvrtke Synhelion i bivši Steinfeldov student. 'Teoretski, pogon veličine Švicarske mogao bi pokriti potrebe za kerozinom cijele zrakoplovne industrije. Naš je cilj proizvesti održiva goriva pomoću naše tehnologije i tako smanjiti globalnu emisiju CO2.'

Procesni lanac novog sustava sastoji se od tri termokemijska procesa: ekstrakcije CO2 i vode iz zraka, solarno-termokemijskog cijepanja CO2 i ukapljivanja u ugljikovodike.