stiže nadogradnja

Što to Facebook opet sprema? Nova opcija pomoći će vam arhivirati najomiljenije objave

20.04.2021 u 11:42

Bionic
Reading

Facebook najnovijom nadogradnjom korisnicima omogućava pohranu objava pomoću nekoliko vanjskih servisa, uključujući Google Docs ili WordPress

Facebook danas izbacuje novu značajku koja će korisnicima pružiti mogućnost arhiviranja objava i bilješki na društvenoj mreži te prebaciti ih na Google Docs, WordPress ili Blogger. Riječ je o nadogradnji alata koji je izašao prošle godine i koji je omogućio prebacivanje slika na Google Photos. Načelna ideja je, prenosi Verge, prebacivanje podataka u digitalnu arhivu prije odlaska s Facebooka.

Alatu se može pritupiti otvaranjem postavki Facebooka i biranjem opcije Your Facebook Information > Transfer a Copy of Your Information. Tamo možete birati kamo želite slati podatke (Google Docs, WordPress, Blogger), prijaviti se na račun koji ste izabrali i potvrditi prijenos.

Nova značajka predstavlja dio Data Transfer projekta, incijative započete 2018. tijekom koje su različite platforme korisnicima dozvolile i omogućile nesmetani prijenos podataka. Inicijativi doprinose Apple, Google, Microsoft i Twitter koji korisnicima nude slične alate za prijenos.

Novopridošla značajka vrlo je praktična za korisnike koji žele dijeliti određenu objavu ili bilješku koju imaju na Facebooku. Valja naglasiti da preneseni podaci neće arhivirati komentare, s obzirom da oni pripadaju drugom računu.

Novi alati za prijenos podataka pomoći će Facebooku da se uskladi sa dva zakona - kalifornijskim Consumer Privacy Actom i europskim GDPR-om.

Oba zakona traže da kompanije na zahtjev korisnicima omoguće pristup osobnim podacima u iskoristivom formatu.