iz pogona tvrtke Staforya

Što kažete na to da vas za posao intervjuira robot? Upoznajte Veru

29.03.2018 u 10:34

Bionic
Reading

Posao joj je suziti broj kandidata na 10 posto o kojima će na kraju, ipak, odlučiti čovjek. Prednosti ovakvog načina zapošljavanja su brža provjera kandidata u uslužnom sektoru, kao što su službenici, konobari ili građevinski radnici, što naposljetku rezultira manjim troškovima zapošljavanja za čak trećinu

Ruska startup kompanija Stafory proizvela je robota koji će obavljati regrutiranje zaposlenika u velike tvrtke i tako šefovima olakšati dugotrajan proces pronalaženja djelatnika, piše Bloomberg.

Robot Vera, kako zovu ovu umjetnu inteligenciju, trebao bi pomoći velikim tvrtkama poput Pepsija, Ikee i L'Oréala kako bi popunili prazna radna mjesta. Prednosti ovakvog načina zapošljavanja su brža provjera kandidata u uslužnom sektoru, kao što su službenici, konobari ili građevinski radnici, što naposljetku rezultira manjim troškovima zapošljavanja za čak trećinu, smatraju kreatori. Softver može intervjuirati stotine prijavljenih istovremeno putem video ili glasovnih poziva, te zatim sužava izbor na 10 posto neprikladnijh kandidata. Zadnju riječ ipak imaju ljudi.

Robot Sophia u akciji Izvor: Profimedia / Autor: NN

Softver su razvili 28-godišnji Vladimir Sveshnikov i 30-godišnji Aleksandar Uraksin koji su osnovali tvrtku Staforya koja djeluje u St. Petersburgu i ima 50 zaposlenih. Na ideju su došli prije dvije godine kad su morali nazivati stotine kandidata koji su izgubili interes za danom poslu ili nisu mogli biti locirani.

'Osjećali smo se kao roboti, pa smo shvatili da je bolje automatizirati zadatak', rekao je Uraksin. Vera, nazvana po Sveshnikovoj majci, kombinira tehnologije prepoznavanja govora s Googlea, Amazona, Microsofta i ruskog Yandexa. Programeri su stvorili bazu od 13 milijardi primjeraka sintaksi i govora s TV-a, Wikipedije i popisa poslova kako bi proširili vokabular softvera i tako omogućili da priča prirodnije i razumije odgovore.

PAR KORISNIH SAVJETA

Prebacujete se s iPhonea na Android? Evo što može pomoći

Pogledaj galeriju

Robot je najprije počeo raditi u Rusiji u prosincu 2016. godine, a Stafory je od tada stekao klijente na Bliskom Istoku i potpisao pilot projekte u Europi i SAD-u. Tvrtka kaže kako će im prihod ove godine biti premašiti milijun dolara. Trenutno rade na podučavanju botova kako bi prepoznali ljutnju, zadovoljstvo i razočaranje.

Bez obzira na poboljšanja, Vera ne bi trebala biti zamjena tradicionalnim odjelima ljudskih resursa, smatra Mikhail Chernomordikov, Microsoftov strateg u Dubaiu. 'Konačne odluke o zapošljavanju rezervirane su za ljude', čvrstog je stava. Ovdje pogledajte kako izgleda simulacija intervjua.