ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Korisnici Firefoxa dobili zaštitu od - Facebooka

28.03.2018 u 08:46

Bionic
Reading

U Mozilli su napravili dodatak (ekstenziju) za svoj web preglednik koji najveću društvenu mrežu svijeta onemogućava u praćenju vaših navika online

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane, kažu. Koristeći probleme u kojima se Facebook našao zbog zlorabe korisničkih podataka, u Mozilli su napravili dodatak (ekstenziju) za svoj web preglednik Firefox koji najveću društvenu mrežu svijeta onemogućava u praćenju vaših navika online.

Ovo su najbolje igre za vaš Android TV Izvor: Screenshot / Autor: Sega

Novi Facebook Container stvara plavi tab u web pregledniku koji izolira vaše surfanje Facebookom od ostalih aktivnosti na webu. Trebao bi spriječiti Facebook u prikupljanju podataka o web odredištima koje posjećujete, kao i da vas cilja oglasima i drugim porukama.

Kliknete li na poveznicu u Facebooku otvorit će novi tab, odvojen od Facebook Containera, a ako kliknete na dugmad za dijeljenje na Facebooku na drugim web odredištima učitat će ih u poseban plavi tab.

Nova Mozillina ekstenzija možda ne bi spriječila skandal s tvrtkom Cambridge Analytica, ali može onemogućiti Facebook da prati ono što radite izvan njegovih granica. Mozilla već blokira oglase i softver za praćenje u Firefoxovom privatnom režimu rada, piše Verge.