MASOVNI POMOR

Što je ubilo blizu milijun ptica u Pacifičkom oceanu?

17.01.2020 u 14:06

Bionic
Reading

Tankokljune njorke još se nisu brojčano oporavile od masovnog umiranja. Nije poznato koliko će im za to trebati, kao ni hoće li se ikad uspjeti u potpunosti oporaviti

Istraživanje koje je objavilo Sveučilište u Washingtonu otkrilo je kako je ogroman broj ptica tankokljunih njorki (Uria aalge) umrlo od gladi između ljeta 2015. i proljeća 2016. godine.

Ocean većinu mrtvih ptica nije izbacio na obalu, ali oko 62 tisuće mrtvih ili umirućih njorki pronađeno je na obalama američkih saveznih država Aljaske, Washingtona, Oregona i Kalifornije. Znanstvenici procjenjuju kako ukupno umrlo oko milijun ptica.

izvjesna budućnost

Tehnološki napredak je nazaustavljiv: Evo što će nam se sve dogoditi do 2030. godine

Pogledaj galeriju

Za masovni pomor odgovorne su posljedice višegodišnjeg ozbiljnog morskog toplotnog vala, do kojeg je vjerojatno došlo zbog anticiklone koja se prvi put pojavila 2013. Fenomen nazvan El Niño ubrzao je podizanje temperatura početkom 2015. Do 2016. godine temperatura oceana bila je blizu šest Celzijusovih stupnjeva iznad prosjeka.

Anticiklone nastaju kad se zračna masa ohladi, skupi i postane gušćom, što podiže težinu atmosfere i površinskog tlaka zraka. Karte topline iz tog razdoblja pokazivale su crvenu površinu koja se prostirala na milijun kvadratnih kilometara (četiri puta veličine Novog Zelanda i gotovo 20 puta više od površine Hrvatske).

Nema podmlatka

Kako je toliko ptica umrlo od gladi? Morske ptice moraju pojesti ekvivalent pola svoje težine kako bi preživjele. Ali, hrane je ponestalo jer su se za nju počele otimati i druge vrste. Toplije vode oceana potakle su rast broja lososa i iveraka, koji su počeli u većoj mjeri loviti manju ribu kojom su se hranile i njorke.

Štetno je djelovao i procvat algi uz zapadnu obalu Sjedinjenih Država, što je ribarima odnijelo milijune američkih dolara prihoda. Među pogođenim životinjskim vrstama našli su se morski lavovi, još jedna vrsta njorki (Fratercula cirrhata) i kitovi usani.

Zbog izumiranja i nedostatka hrane njorke u više od 15 promatranih kolonija nisu između 2015. i 2016. godine imale mladih. Ukupni broj kolonija bez mladunčadi mogao bi biti veći jer istraživači promatraju tek četvrtinu njih.

Tankokljune njorke još se nisu brojčano oporavile od masovnog umiranja. Nije poznato koliko će im za to trebati, kao ni hoće li se ikad uspjeti u potpunosti oporaviti.

U međuvremenu je zabilježena još jedna velika površina toplog oceana u blizini obale Washingtona i prema Aljaškom zaljevu. Ta površina nastavlja rasti, piše Guardian.