ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Rover Curiosity pokušava otkriti tajnu 'neobičnog marsovskog kanala'

17.01.2020 u 12:06

Bionic
Reading

Kanal Balby jasno se ističe od ostatka marsovskog krajobraza zbog povećane koncentracije čudnog crnog pijeska

NASA-in rover Curiosity nedavno je započeo istraživanje neobične geološke formacije smještene u području pod imenom Zapadni Butte smještenom unutar kratera Gale.

'Kada smo područje snimali iz orbite, ono je izgledalo kao da je netko po jugozapadnom dijelu kanala povukao tanku crtu crnim markerom' komentirala je Melissa Rice, planetarna geologinja na sveučilištu Western Washington i članica tima Curiosity u sklopu objave pod imenom 'Čudni kanal na Zapadnom Butteu'.

Gledano iz perspektive samog rovera, kanal je plitak i pun tamnog pijeska. Njegov zadatak je fotografirati područje kako bi ga znanstvenici mogli bolje analizirati te otkrili njegovo podrijetlo.

Tim koji navodi rover kanalu je dao ime Balgy, refernca na vodopade Balgy u Škotskoj. Tim već neko vrijeme, naime, marsovskim lokacijama daje škotska imena.

Crveni planet je pun neobičnih geoloških lokacija, od malih okruglih izbočina, pa sve do kamenja koje izgleda kao da je uvezeno sa Zemlje. Kanal Balgy samo je jedna od tih lokacija koje će, uz dovoljno istraživanja, znanstvenicima pružiti dublji uvid u neobičnu geološku povijest našeg planetarnog susjeda.

šokantni prizori

Zapanjujuće slike iz svemira otkrivaju šokantan opseg katastrofalnih požara koji mjesecima bukte u Australiji

Pogledaj galeriju