SPACEX STARLINK

Što je Muskov 'svemirski internet' i tko mu još može zapapriti posao

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 25.05.2019 13:51
  • Objavljeno 25.05.2019 u 13:51
U noći s četvrtka na petak u Zemljinu je orbitu poslano prvih 60 od ukupno 12.000 internetskih satelita, kojima Elon Musk namjerava zasijati nebo oko našeg planeta

U noći s četvrtka na petak u Zemljinu je orbitu poslano prvih 60 od ukupno 12.000 internetskih satelita, kojima Elon Musk namjerava zasijati nebo oko našeg planeta

Izvor: Profimedia / Autor: Auto

SpaceX je službeno ušao u satelitsku širokopojasnu utrku, poslavši u četvrtak navečer prvih 60 Starlinkovih satelita u Zemljinu orbitu. I prije no što u svemir pošalje svih 12.000 satelita, jeftin i brz internet mogao bi postati dostupan svim Zemljanima, ma gdje bili, na zemlji, vodi ili u zraku

SpaceX Starlink, projekt vizionara Elona Muska, dvaput je otkazivan u posljednjih tjedan dana, jednom zbog lošeg vremena, drugi put zbog 'povećanja uspjeha misije', kako je to objasnio njen otac. Nakon što su uklonjene sve prepreke raketa Falcon 9 uzdigla se nad Floridom i napokon krenula u dugo najavljivanu misiju prekrivanja neba iznad Zemlje 'konstelacijom' satelita koji će čovječanstvu donijeti jeftin, brz i sveprisutan internet.

Prvih 60 Starlinkovih satelita otišlo je u orbitu, no to je tek početak projekta. Kad tamo negdje 2027. prema granicama svemira krene posljednja raketa iz SpaceX-ove misije, u Zemljinoj orbiti bit će posijano 12.000 satelita koji će svaki, pa i najzabačeniji kutak našeg planeta prekrivati širokopojasnim internetom.

Bit će potrebno još šest lansiranja prije no što Starlink postane operativan. U međuvremenu će se testirati performanse 'konstelacija'. Uostalom, u danima prije lansiranja Musk je najavio mogućnost da svi sateliti neće biti operabilni jer je u njima 'mnogo nove tehnologije'.

Sateliti izgledaju kao televizori s ravnim zaslonom i teže oko 225 kilograma svaki. Imaju po jedan solarni niz, sitne potisnike, navigacijski sustav i pregršt antena visoke propusnosti.

Musk nije jedini, u igri i Bezos i Branson

Jeff Bezos i Richard Branson u svemirskoj utrci za širokopojasni internet

Jeff Bezos i Richard Branson u svemirskoj utrci za širokopojasni internet

Izvor: Profimedia / Autor: Auto

Muskov SpaceX nije jedina tvrtka koja pokušava zasijati svemir 'konstelacijama' internetskih satelita. OneWeb, koji podupiru Virgin, Richard Branson i Qualcomm, lansirao je svojih prvih šest satelita još 27. veljače pomoću ruske rakete Sojuz-2. OneWeb još nije pokrenuo drugu seriju satelita, ali bi ubuduće trebao odašiljati nove svaka tri tjedna.

Vlasnik Amazona Jeff Bezos najavio je da i on razmišlja o ulasku u satelitsku širokopojasnu igru. Početkom travnja najavljen je tako projekt Kuiper, no detalji još nisu poznati.

Grandiozan plan zasijavanja orbite satelitima

https://www.youtube.com/watch?v=riBaVeDTEWI

Izvor: Društvene mreže / Autor: Starlink Mission

Ovotjednim lansiranjem Muskov SpaceX započeo je provedbu svog grandioznog plana da u Zemljinu orbitu pošalje 12.000 satelita kojima bi internet postao dostupan svima te u svakoj prilici i na svakom mjestu.

Signali s neba

Poslati toliku flotu satelita do granica svemira nije lak posao; predviđa se da bi operacija mogla potrajati sve do 2027. No da bismo počeli uživati u signalima s neba, ipak nećemo morati čekati tako dugo. Musk nas uvjerava da bi prve jeftine usluge korištenja interneta preko njegovih satelita mogle postati dostupne već krajem sljedeće godine. To znači da bismo zahvaljujući Muskovim satelitima mogli za mali novac surfati internetom na raznim udaljenim područjima kopna, ali i mora, pa čak i neba.

  • +3

SpaceX Starlink

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Da bi sustav bio ekonomski održiv, potrebno je tisuću satelita', rekao je nedavno Musk. To je puno satelita, ali ipak daleko manje od deset, 12 tisuća.'

Svake godine po tisuću satelita

Prvih tisuću satelita Musk planira lansirati u sljedećih godinu dana i tako iz godine u godinu. Sama usluga mogla bi postati dostupna čak i prije lansiranja prvog kompleta. Amerikanci bi prve usluge mogli koristiti nakon što se u orbitu pošalje 400 satelita, a kvalitetnija, globalna usluga mogla bi se ponuditi već s 800 satelita.

3, 2, 1, kreni...

Izvor: Društvene mreže / Autor: FOX 10 Phoenix

A ti brojevi izgledaju ostvarivi. Trenutno oko Zemlje orbitira oko 2000 operativnih satelita; gore se nalazi i pravo groblje ugaslih satelita, tisuće njih. SpaceX planira pokrenuti barem jednu misiju svaki mjesec, pa bi uskoro nebo iznad Zemlje moglo biti prekriveno Starlinkovim satelitima.

'Bude li sve teklo po planu', vjeruje Musk, 'mislim da će za godinu i pol, najkasnije dvije godine, SpaceX imati više satelita u orbiti nego svi drugi zajedno'.

U najgorem slučaju, Musk će u orbiti imati barem relativnu većinu satelita.

Svaki će Muskov satelit navodno biti sposoban prenijeti terabit funkcionalne propusnosti. A to bi trebalo biti dovoljno da bi tisuću ljudi istovremeno moglo streamati 4K video.

Projekt vrijedan 10 milijardi dolara

Ako posljednjih godina ne živite u komunikacijskoj crnoj rupi, sigurno vam je poznato ime Elona Muska i znate barem osnovno o njegovim ambicioznim idejama, projektima i startupima, od automobila Tesla, preko hyperloop tranzitnih sustava, sve do svemirskih raketa i kolonizacije Marsa.

  • +1

Koje videoigre Elon Musk jednostavno obožava?

Izvor: Screenshot / Autor: Profimedija/Blizzard

Jedan od Muskovih projekata je i satelitska širokopojasna mreža Starlink, satelitski sustav koji bi isporučivao internet svim Zemljanima, ma gdje bili. Projekt kojim bi se Zemljina orbita načičkala 'konstelacijom' satelita vrijedan je desetak milijardi dolara.

Projekt je doista ambiciozan, ali ako mu uspije, rezultat će biti fantastičan. Brzi internet postao bi dostupan svakome, svejedno nalazi se u asfaltnoj ili afričkoj džungli. Prvi sateliti tek su posijani u Zemljinoj orbiti, a Musk već razmišlja o osvajanju svemira. Dugoročno, SpaceX namjerava razviti sličan sustav oko Marsa kako bi spremno dočekao pokušaj kolonizacije Crvenog planeta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!