čudo prirode

Znanstvenici otkrili bakterije koje proždiru onečišćenja i ispuštaju električnu energiju

08.03.2019 u 14:43

Bionic
Reading

Krajem prošle godine znanstvenici su pronašli vrstu ljubičastih bakterija koje mogu razgraditi organske spojeve u kanalizaciji i potencijalno ih pretvoriti u energiju. Sad je učinili jedan korak dalje - u gejzirima nacionalnog parka Yellowstone otkriveni su mirkoorganizmi čudesnih svojstava.

Uz sto drugih prirodnih čuda, u američkom nacionalnom parku Yellowstone leži i gejzirski bazen Heart Lake. Ovo područje prepuno je bazena u kojima bućka i grgolji topla voda, u rasponu od 40 do gotovo 100 Celzijevih stupnjeva. U nekim od tih jezeraca nalaze se i neke veoma zanimljive bakterije koje proždiru zagađenja i izdišu električnu energiju.

Abdelrhman Mohamed i njegovi kolege s državnog sveučilišta u Washingtonu (WSU) pokupili su te mikroorganizme izravno iz izvora kako bi ih mogli proučiti.

'Ovo je prvi put da su se takve bakterije skupljale u ekstremnim uvjetima alkalnom vrućem izvoru', rekao je Mohamed, čije zanimanje za bakterije nadilazi uobičajenu akademsku znatiželju. Naime, ti mikrobi mogu držati ključ za rješavanje problema zagađenja i potražnje za energijom.

Čudesne bakterije iz Heart Lakea

Čini se da ti mikroorganizmi doslovno jedu zagađenja. Oni to čine pretvarajući toksične zagađivače u manje štetne tvari. A da stvar bude još bolja, oni u tom procesu usput generiraju električnu energiju.

Yellowstone Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Pošto ove bakterije prenose svoje elektrone u metale i druge čvrste površine, one mogu proizvesti struju koja se može koristiti za pokretanje uređaja male snage', rekao je profesor Haluk Beyenal.

Pecanje bakterija iz gejzira

Prikupljanje tih mikroba nije bio lak zadatak. Mohamed i njegovi kolege morali su ostaviti nekoliko elektroda na rubu izuzetno tople vode, nadajući se da će se bakterije izvući iz skrovišta. Da bi to postigao, Mohamed je izumio jeftini prijenosni, visoko otporni potenciostat, elektronički uređaj za kontrolu ćelije s tri elektrode.

Istraživači su zatim ostavili elektrode u vodi puna 32 dana. Na kraju se pokus pokazao uspješnim u hvatanju bakterija u njihovom prirodnom i optimalnom okruženju.

  • +7
Yellowstone Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Ovakvi prirodni uvjeti teško se mogu ponoviti u laboratoriju', rekao je Beyenal. 'Dakle, razvili smo novu strategiju za obogaćivanje bakterija koje vole toplinu u njihovom prirodnom okruženju.'

Mikroorganizmi iz naftena

Ovo nije prvi put da su znanstvenici koristili bakterije za proizvodnju energije. Uz već spomenute bakterije iz kanalizacije, eksperimentiralo se i s mikroorganizmima iz naftena. 

Može li ključ u rješavanju energetskih i ekološke krize uistinu ležati u tim mikroorganizmima? Istraživanje poput ovog, objavljenog u časopisu Journal of Power, tek je prvi korak.