AUTOPORTRET IZ SVEMIRA

NASA-in robot na Marsu snimio je prvi selfie, pogledajte kako je ispalo

12.12.2018 u 12:53

Bionic
Reading

Novi selfie je sastavljen od 11 slika koje su naknadno povezane u jednu, na kojoj možete vidjeti solarne panele i dio znanstvenih instrumenata, uključujući i senzor za vremenske prilike i neprilike

InSight snimio je prvi autoportret otkad je sletio na površinu Marsa 26. studenog, nakon skoro pa sedmomjesečnog putovanja kroz prostranstva Sunčevog sustava.

  • +6
Planet Mars Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Misija američke svemirske agencije vrijedna 830 milijuna američkih dolara prva je u zadnjih više od šest godina, kada je na Mars poslan rover na nuklearni pogon Curiosity. Za razliku od njega InSight nema u planu kretati se okolo, već će koristiti razne alate i sonde kako bi istraživao površinu i unutrašnjost Crvenog planeta kako bismo doznali više o njegovoj povijesti.

Dosad smo već imali prilike vidjeti fotografiju InSightovog radnog prostora, veličine 4,2 puta 2,1 metar, nastalu spajanjem mozaika od 52 zasebne fotografije, kao i čuti kako zavija vjetar na tom planetu.

uspješno stigla

Pogledajte prizore koje je na Marsu sinoć snimila NASA-ina letjelica

Pogledaj galeriju

Novi selfie je sastavljen od 11 slika koje su naknadno povezane u jednu, na kojoj možete vidjeti solarne panele i dio znanstvenih instrumenata, uključujući i senzor za vremenske prilike i neprilike.

InSight je, između ostalog, opremljen seizmografom koji će pratiti marsotrese, dok će se toplinska sonda ukopati nekoliko metara u tlo. Tijekom nekoliko idućih tjedana znanstvenici i inženjeri u NASA-i odredit će gdje će ti instrumenti biti upogonjeni u sklopu dostupnog radnog prostora. Potom će ih robotska ruka pomno smjestiti na površinu Marsa.

InSight je sletio u područje Elysium Planitia, nedaleko od Marsovog ekvatora u smjeru sjevera, zato što u njemu nema puno većeg kamenja i kratera, ali i zato što je Sunce tamo dostupnije kao izvor energije nego u drugim dijelovima tog planeta.

Očekuje se kako će solarni paneli na InSightu omogućiti do dvije zemaljske godine istraživanja. Podatke će na Zemlju poslati dva satelita veličine aktovke koji dijele naziv Mars Cube One, piše Business Insider.