NOVA GENERACIJA

Stiže Wi-Fi 7, evo što možemo očekivati

09.11.2022 u 08:32

Bionic
Reading

Novi standard bežičnog prijenosa podataka trebao bi do 2025. godine biti prisutan na svim većim globalnim tržištima

Intel se sprema izbaciti na tržište Wi-Fi 7 (802.11be), bežičnu vezu nove generacije, više nego dvostruko bržu od standarda Wi-Fi 6E (802.11ax).

Prvo će je dobiti laptopi, da bi potom bila ugrađena u sva osobna računala do kraja 2024. godine. Do 2025. godine trebala bi biti prisutna na većim globalnim tržištima.

Wi-Fi 7 gotovo pa udvostručuje frekvenciju bandwidtha, sa 170 na 320 MHz, i udvostručuje brzinu prijenosa podataka, s mogućnošću naknadnog povećanja brzine.

Kako piše Tech Radar, u Intelu očekuju da će novi standard pronaći područja primjene ponajprije u zahtjevnijim računalnim igrama, virtualnoj i proširenoj stvarnosti te robotici.

Qualcomm, Broadcom i MediaTek također rade na razvoju vlastitih proizvoda koji će podržavati Wi-Fi 7, a u Intelu planiraju surađivati s drugim tvrtkama kako bi ih opremile tim standardom.

Što nude Wi-Fi 6 i 6E?

Prije no što su razvijeni standardi Wi-Fi 6 i 6E bežične mreže u pravilu su nudile jedan pojas, obično na frekvenciji 2,4 GHz. To je i dalje tako, s time da se taj pojas obično koristi za uređaje i zadaće koji traže manju brzinu prijenosa podataka.

S vremenom je dodan još jedan pojas, frekvencije 5 GHz, s kojim je došao dodatni dio spektra koji može podržati veće brzine.

Ako imate uređaj koji podržava oba frekvencijska pojasa, vaš će ruter vjerojatno preusmjeriti promet niskog prioriteta na slabije popusni dio, a onaj visokog na dio većeg kapaciteta.

Zahvaljujući napretku čipova ruteri sad mogu izvući najviše iz oba pojasa, pa se brzina bežičnog prijenosa podataka može mjeriti s brojnim žičnim mrežama. Zbog toga je sasvim dovoljna za većinu domaćinstava.

Što je Wi-Fi 7?

Sa standardom Wi-Fi 6 (802.11ax) teoretski je bilo moguće dobiti brzinu prijenosa podataka od 9,6 gigabita po sekundi, ovisno o tome koje je čipove ruter koristio. U praksi su brzine bile znatno manje, ali je u rasterećenju pomagalo korištenje različitih dijelova spektra.

  • +3
Sedam ultralakih laptopa na koje trebate obratiti pozornost Izvor: Lenovo / Autor: Lenovo

Najveća teoretska brzina za Wi-Fi 6E ista je, ali taj standard ima jedan pojas više, namijenjen novijim uređajima, zbog čega su brzine bile bliže maksimalnima.

Wi-Fi 7 ide korak dalje. Ne samo što dodaje novi pojas (6 Hz), već povećava propusnost, što bi trebalo rezultirati značajno većim brzinama - i do 40 Gbps.

Naravno, to je maksimalna moguća brzina. U svakodnevnoj praksi vjerojatno neće biti veća od deset Gbps.

Novi će pojas, doduše, moći koristiti samo uređaji koji ga mogu pronaći. Zasad ih nema puno na tržištu. Među njima su, primjerice, Google Pixel 6a, Samsung Galaxy S22+, kao i brojna nova računala s operativnim sustavom Windows.

Ništa od navedenog ne bi vas trebalo spriječiti ako želite kupiti novi bežični ruter odmah. Pogotovo ako se spremate na nadogradnju starije bežične mreže. U takvim slučajevima prijelaz na Wi-Fi 6E trebao bi donijeti značajno poboljšanje.

No ako vam se ne žuri, moglo bi se isplatiti pričekati da vidite što sve Wi-Fi 7 doista može.