evolucija sustava

Stiže Android 14! Ovo je sve što trebate znati o njemu

21.12.2022 u 08:52

Bionic
Reading

Svaka nova verzija Androida, Googleovog operativnog sustava za mobilne uređaje, donosi cijeli niz poboljšanja i novosti kojima će vaš mobilni ljubimac zasjati u punom sjaju. Ništa drugačije neće biti s Androidom 14, a koji je sljedeća numerička verzija ovog sustava što nam stiže na mobilne uređaje

Ovo je sve što do sada znamo o Androidu 14.

Kada će Android 14 biti objavljen?

Iako još nema službenog datuma izlaska za Android 14, može se očekivati da će se pojaviti u trećem tromjesečju 2023. Google posljednjih nekoliko godina nije bio dosljedan u izdanjima novih verzija Androida, nisu dolazile u pravilnim intervalima, no uvijek su stizale nakon ljeta.

Evo kada su posljednje pune verzije imale svoj debi:

  • Android 13 – kolovoz 2022.
  • Android 12 – listopad 2021.
  • Android 11 – rujan 2020.
  • Android 10 – rujan 2019.

Kako će se zvati Android 14?

Google ima neobičan pristup kada su u pitanju imena koja daje svakoj verziji Androida. Nazivi su se tradicionalno temeljili na pustinjama, no ovaj je trend prekinut u rujnu 2019., kada je izašao Android 10, jer je tvrtka krenula s numeričkim oznakama. To ipak nije spriječilo interna kodna imena da se probiju u javnost, prepuna raznih slastičarskih konotacija. Naprimjer, evo kako su numerirane verzije Androida odmilja nazvane u Googleu:

Xiaomi 13 Pro i Xiaomi 13 Izvor: Promo fotografije / Autor: Xiaomi
  • Android 10 – Quince Tart
  • Android 11 – Red Velvet Cake
  • Android 12 – Snow Cone
  • Android 13 – Tiramisu

Kao što vjerojatno znate, svaka verzija počinje sljedećim slovom abecede, što znači da bi idući izbor kodnog naziva Androida 14 trebao počinjati slovom ‘u’. Prema nekim spekulacijama, Googleovi inženjeri nazvali su novi Android Upside Down Cake.

Koje ćemo novosti vidjeti u Androidu 14?

Još uvijek se ne zna puno o novitetima koje ćemo vidjeti jednom kada ga Google pusti u javnost, no nešto je ipak poznato.

Redizajnirani Skype Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MS

Satelitski pozivi

U tweetu u rujnu 2022. Googleov viši potpredsjednik za Android, Hiroshi Lockheimer, izjavio je da njegov tim 'dizajnira za satelite'.

To vjerojatno znači mogućnost upućivanja hitnih poziva putem satelitske pokrivenosti, kao što smo vidjeli kod iPhonea 14. Hoće li ovo funkcionirati s postojećim telefonima ili samo s novima, ostaje nam vidjeti, iako sumnjamo na ovo drugo.

Prediktivni povratak u navigaciji

Ako ste bili frustrirani dodirivanjem gumba za povratak ili korištenjem prelaska prstom za navigaciju na prethodnu stranicu, ali ste umjesto toga otkrili da ste zatvorili aplikaciju, onda bi Android 14 mogao riješiti ovaj problem.

Novim prediktivnim vraćanjem u navigaciji sada ćete vidjeti obavijest početnog zaslona koja se pojavljuje prije nego završite akciju, tako da ćete znati želite li to učiniti ili ne. Zvuči malo komplicirano, ali u radu bi trebalo biti jednostavno i spasiti vas od nenamjernog napuštanja aplikacije. Značajka je zapravo napravljena za Android 13, no nije objavljena, tako da bi tek sada trebala imati pravi debi u Androidu 14.

Dijeljenje u blizini moglo bi biti ograničeno na telefone s Googleovom licencom

Ovo neće utjecati na previše ljudi, ali Google je potvrdio da se prethodnik Nearby Share, Android Beam, uklanja iz AOSP-a (Android Open Source Project). Ovo je jedino značajno jer se Nearby Share oslanja na Googleove mobilne usluge, što znači da proizvođači koji nisu potpisali Googleove ugovore o licenciranju (kao što je Huawei) možda više neće moći bežično dijeliti podatke putem NFC-a između uređaja.

Hoće li vaš telefon dobiti Android 14?

Većina Androida izdanih u posljednjih godinu dana trebala bi biti u mogućnosti bezbolno primiti Android 14, no to uvelike ovisi o proizvođačima koji ‘puštaju’ nadogradnje. Jedini način da budete sigurni je provjera na web stranici proizvođača je li vaš uređaj naveden kao onaj koji može koristiti Android 14.