DOLAZE NOVE ZNAČAJKE

Google najavio novosti: Pogledajte što se mijenja na smartfonima, a što u automobilima

02.12.2022 u 13:13

Bionic
Reading

Tehnološki div je za dvanaesti mjesec priredio nadogradnje za smartfone, satove i Google TV, kao i niz drugih periferija i uređaja (uključujući i vozila)

Google ovog prosinca izbacujue dodatke za Android smartfone, satove i Google TV. Nadogradnje uključuju pristupačan način čitanja, widget za pretragu YouTubea, djeljive ključeve od auta, nove akcijske pločice za Wear OS i nekoliko blagdanskih sitnica.

Evo što nam sve dolazi iz Googlea.

Smartfoni

Prosinačka nadogradnja za Androide donosi pristupačan način čitanja napravljen za ljude s disleksijom ili slabim vidom. Nakon što ga aktivraju, korisnici će moći mijenjati veličinu slova na ekranu i kontrast kako bi poboljšali vidljivost teksta. Nov način rada donosi i funkciju tekst-u-govor, što znači da je moguće preslušavati internetske članke. Za sve je potrebno instalirati aplikaciju Reading Mode i pratiti uputstva, piše TechCrunch.

Izvor: Screenshot / Autor: Google

Google također uvodi nov widget za YouTube pomoću kojeg se lakše pristupa traci za pretargu, Home, Shortsima, pretplatama i Libraryju.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Google

Početkom idućeg tjedna korisnici će moći projicirati sadržaje na kompatibilan TV direktno iz aplikacije Google TV. Ovo dozvoljava reprodukciju sadržaja dok se paralelno traži nešto drugo za gledatnje, prebacivanje u druge apliakcije za provjeru ažuriranja i korištenja telefona kao dodatnog upravljača. Kompanija je o ovoj značajki prvo pričala još u svibnju na konferenciji Google IO.

Google Photos dodaje nov dizajn kolaža za zimske blagdane koje je dizajnrao dizajnerski par DABSMYLA u tandemu s ilustratorom Yao Cheng Designom. Možete birati fotografije u aplikaciji Google Photos, dodati ih u kolaž i pretraživati nove stilove kako biste izabrali finalni okvir.

Gboardov Emoji Kitech također dodaje podršku za plavo srce, snjegovića i pahuljicu koje jhe moguće ubaciti u emoji mashupe.

Automobili

Google je podršku za digitalne ključeve od vozila počeo koristiti prošle godine, a s novom nadogradnjom korisnici mogu dijeliti pristup automobilu s obitelji i prijateljima koji koriste Pixele i iPhone uređaje. Kompanija tvrdi da možete koristiti digitalni novčanik za pregled i promjene vezane uz digitalni ključ od auta. Dodaju i da će ova značajka uskoro biti dostupna na nekim uređajima koji koriste Android 12.

Satovi

Nadogradnja za Wear OS donosi nove pločice, odnosno Tilese - ekrane slične widgetima koji služe za brz pristup informacijama poput omiljenih kontakata i vremena izlaska sunca. Funkcija već ima povezanost sa Google Mapsima koja dozvoljava pristup navigaciji prema sačuvanim lokacijama poput posla i kuće. Kompanija isto ima API za proizvođače softvera treće strane uz pomoću koje će moći iskoristiti prednosti formata Tilesa na Wear OS-u.

Izvor: Screenshot / Autor: Google

Google je isto nadogradio aplikaciju Keep za Wear OS kako bi liste i bilješke imale bolji i čitljiviji format uz podršku za podesive pozadine, fotografije i slike.

Za aktivaciju ovih značajki, sve što morate napraviti je ažurirati aplikacije u najnoviju dostupnu verziju.