ŠTO SMO SLUŠALI?

Stigao Spotify Wrapped za ovu godinu, ima iznenađenja i novih značajki

30.11.2023 u 13:55

Bionic
Reading

Između ostalog, statistike slušanja glazbe prikazane su na novi način, kroz koje vas vodi DJ temeljen na umjetnoj inteligenciji

Kao i prethodnih godina, Spotifyjev godišnji pregled Wrapped sadrži skup statističkih podataka koje je moguće dijeliti, a koji raščlanjuju najslušanije izvođače, pjesme i podcaste za 574 milijuna korisnika.

Ima i ponešto iznenađenja, među kojima je novi sustav koji vam dodjeljuje grad na temelju vaših navika slušanja.

Iako Spotify Wrapped uglavnom nudi iste osnovne statistike slušanosti svake godine, čini se kako uvijek pronalazi nove zabavne načine prezentacije.

Taj element zabave nedostaje kod konkurencije kao što je Apple Musicov Replay, koji je ostao uglavnom nepromijenjen u odnosu na prošlu godinu, ili YouTubeov sezonski i godišnji pregled Recap.

Ove godine možete po prvi put provjeriti svoj Spotify Wrapped putem aplikacije ili na webu, tako što ćete otvoriti Spotify.com/Wrapped. Pregled će vas spojiti s gradom - ili 'gradom zvuka', kako ga Spotify naziva - koji ima sličan glazbeni ukus na temelju onoga što ste slušali 2023.

Novi dizajn, više podataka...

Poput 'glazbene osobnosti' koju je Spotify uključio u Wrapped prošle godine, ima značajku me in 2023 koja povezuje vaše obrasce slušanja s jednim od 12 kategorija koje je napravio Spotify.

Svrsta li vas u Luminary, recimo, to znači kako ste skloni 'puštati laganu, optimističnu glazbu više od drugih', dok bi Alchemist mogao stvoriti više popisa za reprodukciju od drugih.

Spotify je također dodao više mjernih podataka koje uključuje u Wrapped svake godine. Tako ćete, recimo, dok pregledavate svojih pet omiljenih izvođača moći vidjeti u kojem je mjesecu bilo najviše slušanja za svakog od njih.

Priča o pet najboljih žanrova dobila je novi dizajn, koji predstavlja svaki od vaših najslušanijih žanrova kao sastojke u sendviču. Tu je i Spotify Wrapped za umjetnike i podcastere, koje zaokružuje najpopularniji sadržaj godine kreatora.

Također su pokrenuli i Wrapped listening parties, u sklopu kojih odabrana grupa izvođača, kao što su Ava Max, Chelsea Cutler i JVKE, mogu komunicirati s obožavateljima, streamati svoje najbolje pjesme godine, prodavati robu i još toga.

Na kraju, tu je Spotify AI DJ, koji bi vas trebao voditi kroz vaše Wrapped statistike i dodati komentare o nekim od vaših omiljenih izvođača, žanrova, pjesama...

Predviđeno je da će se to iskustvo zadržati tijekom prvog tjedna kada možete dobiti svoje podatke za 2023. godinu, piše Verge.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.