ZNANSTVENA PEŠKARIJA

Proizvodnju hormona u tijelu kontrolira mozak? Ma vi se Schallyte!

Bionic
Reading

Andrew V. Schally američki je endokrinolog poljskih korijena, koji je 1975. dobio Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu zbog zaista fascinantnog otkrića - u dotad nepoznatu vezu dovodi moždane strukture hipotalamus i hipofizu sa žlijezdama izvan mozga (jajnici, testisi, nadbubrežna žlijezda, štitnjača). O čemu se radi?

U jajnicima se luče hormoni estrogen i progesteron, u testisima testosteron, nadbubrežna žlijezda mjesto je izlučivanja aldosterona i kortizola, a štitnjača mnogima dobro poznatih hormona T3 i T4. Svi navedeni hormoni na sebi svojstven način obavljaju izuzetno važne funkcije u ljudskom organizmu.

Ipak, navedeni organi ne rade to ni približno samostalno, već pod strogom kontrolom „nadređenih“ hormona koji se luče u hipotalamusu – dubokoj moždanoj strukturi koja osim lučenja hormona nadzire niz životno važnih funkcija poput tjelesne temperature, srčanog pulsa i krvnog tlaka. Hipotalamus je direktno povezan s hipofizom – moždanim privjeskom veličine svega 1 cm kojeg se zbog svoje funkcije usklađivanja ostalih žlijezda naziva i glavnom ili centralnom žlijezdom. U medicini je takav sustav kontrole u širokoj uporabi pod nazivom osovina hipotalamus-hipofiza-ciljni organ.

Za takva saznanja zaslužan je Andrew V. Schally, koji je iz hipotalamusa svinjskog mozga izolirao TRH – tireotropin-oslobađajući hormon, za kojeg je dokazano da u hipofizi potiče oslobađanje TSH – tiroidnog stimulirajućeg hormona, koji konačno potiče štitnjaču na lučenje hormona T3 i T4, važnih za metabolizam gotovo svih stanica organizma.

Povišene razine hormona T3 i T4 uzrokuju smanjeno lučenje navedenih TRH i TSH (i obrnuto). Takav obrazac lučenja hormona naziva se negativnom povratnom spregom te se osim navedenog primjera s hormonima štitnjače odnosi se i na druge, gore spomenute hormone.

Primjena otkrića nadzornog mehanizma lučenja hormona zaista je široka, poboljšala je i iz dana u dan poboljšava zdravstveno stanje ljudi širom svijeta.

Na tom mehanizmu počivaju principi nadomjesne terapije različitih hormona, farmakološke kontracepcije i terapije karcinoma koji luče hormone, poput različitih oblika karcinoma prostate, dojke, pluća i brojnih drugih. Zbog toga današnji dan potpuno zasluženo posvećujemo Andrewu V. Schallyju i njegovim suradnicima.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.