APPLE

Stigao je iOS 13.2, a s njime i softver za kameru o kojemu se puno pričalo

29.10.2019 u 11:12

Bionic
Reading

Apple je konačno izbacio svoj najnoviji softver za digitalnu fotografiju specijalno napravljen za ovogodišnje modele iPhonea

Kada je Tim Cook ovog rujna na pozornici predstavio nove modele iPhonea, pričao je i o Deep Fusionu, novom softveru koji omogućava bolju kvalitetu fotografija snimljenih u slabim svjetlosnim uvjetima. Značajka je konačno stigla i dostupna je u sklopu nadogradnje iOS 13.2.

Ako pitate Apple, nova značajka povećava broj detalja i smanjuje šum na fotografiji i to zahvaljujući 'računalnoj obradi fotografije'. Ono što će telefon raditi je snimiti nekoliko slika pri različitoj ekspoziciji, procesirati svaki piksel i poboljšati konačni rezultat - kao SmartHDR, samo bolje.

Ako želite koristiti Deep Fusion, sve što trebate napraviti je ući u aplikaciju za kameru i početi snimati fotografije. Značajka je, naime, automatski uključena što znači da ne morate petljati po programu da biste ju aktivirali.

Ako ste super znatiželjni i želite vidjeti konkretnu razliku među Deep Fusionom i standardnom fotografijom, odite u Settings > Camera i tamo uključite snimanje fotografija izvan okvira, odnosno 'Photos Capture Outside the Frame'. Razlog? Apple je potvrdio da Deep Fusion ne radi u ovom modu rada, što znači da snimanjem fotografije možete vidjeti konkretnu razliku u kvaliteti slike.

iPhone 11 slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Što se dojmova javnosti tiče, korisnici još nisu sigurni koliko novi softver zapravo poboljšava ili pogoršava situaciju, s obzirom da su rezultati fotografiranja u velikom broju slučajeva praktični identični. Što je još gore, Apple je ovu značajku ograničio samo na uređaje sa A13 Bionic procesorom, što znači da ju prošlogodišnji modeli poput iPhonea XS-a i iPhonea XR ne mogu koristiti.

Velike su šanse, naime, da se konkretna primjena Deep Fusiona nalazi u posebnim uvjetima snimanja, no vjerujemo da ćemo o cijeloj stvari saznati više nakon što veći broj korisnika isproba novu funkciju.