IMAMO INKUBATOR

Startupi napokon imaju mjesto za razvoj

06.11.2012 u 15:47

Bionic
Reading

ZIP će s početnim budžetom od gotovo 190 tisuća kuna biti usmjeren na razvoj različitih startup projekata. U početnoj fazi radi se o osam ICT projekata koji su već započeli s radom u ZIP.Factoryju

Zagrebački inkubator poduzetništva i službeno je započeo s radom.

ZIP će s početnim budžetom od gotovo 190 tisuća kuna biti usmjeren na razvoj različitih startup projekata. U početnoj fazi radi se o osam ICT projekata koji su već započeli s radom u ZIP.Factoryju:

• 2D (digitalna distribucija stripova)
• BackWay (lokacijska aplikacija za iOS)
• Content KOD (informacije o prehrambenim artiklima skeniranjem bar koda mobitelom)
• Fieldpod (organizacija poslovnih operacija na terenu)
• Indoor Vision (pomoć slijepima)
• Mash.me (sustav zabave za Xbox Kinect)
• Publiconn (društvena mreža za organizacije koje su korisnici EU i ostalih javnih fondova)
• Šminkerica (društvena mreža za šminkerice

Inkubator je usmjeren mladim poduzetnicima čiji su projekti još u začecima, a koji nemaju kvalitetne uvjete za razvoj. ZIP će im osigurati prostor i infrastrukturu za rad, medijsku ekspoziciju, mentorsku mrežu, poslovne savjete te brojne druge pogodnosti.

Prva tri mjeseca startupi u prostorijama ZIP.Factoryja borave besplatno, a kasnije plaćaju simboličnih 200 kuna po timu mjesečno.

'Nakon tri mjeseca timovi moraju pokazati nekakav napredak. Ukoliko je taj napredak vidljiv, ostaju u Factoryju još tri mjeseca. Ukoliko nema napretka, mijenjaju se timovi', pojasnio je Saša Cvetojević, jedan od osnivača ZIP-a.

Želja je da, ukoliko projekt ne uspije, promijene članove tima, unesu nove ideje i pokušaju na drugačiji način ili s drugim projektom. Iskustvo je pokazalo da takav način razmišljanja daje bolje rezultate.

Od osam timova koji su dobili priliku razvijati svoje projekte u ZIP-u, osnivači ZIP-a procjenjuju da bi dva mogla i uspjeti. To bi bio velik uspjeh, s obzirom na to da je uspješnost startupa na svjetskoj razini od pet do 10 posto.

ZIP je osnovan uz podršku Sveučilišta u Zagrebu s kojim je potpisan sporazum o programskoj suradnji.

'Sveučilište je prepoznalo da uz obrazovanje i znanstvena istraživanja mora razvijati i inovativnost. Upravo zbog toga Centar za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta očekuje puno mogućih suradnji sa ZIP-om', istaknuo je voditelj Centra Srđan Novak.

Osim domaćih mentora, startupi će imati podršku Međunarodnog savjetodavnog odbora koji čine vodeći europski i američki investitori i voditelji uspješnih startup programa. Među njima su Carlos Eduardo Espinal, Stefan Glaenzer, Nenad Marovac, Dave McClure te Antti Ylimutka.

'Radi se o najjačim imenima globalne startup scene. Svatko je od njih na svoj način motiviran i zainteresiran pomoći', istaknuo je predsjednik udruge ZIP Ivo Špigel.

Zahvaljujući suradnji i potpori veleposlanstva Velike Britanije u Hrvatskoj, nekoliko će hrvatskih startupa posjetiti londonski Tech City te tamo predstaviti svoje projekte.

'Ne treba posebno isticati važnost startupa u IT i digitalnim tehnologijama, a Zagreb ima veoma velik potencijal za razvoj upravo IT startupa', istaknuo je veleposlanik Velike Britanije u Hrvatskoj David Arthur Slinn.

Dodao je da je upravo londonski Tech City postao novi digitalni centar Europe te je veoma ponosan na to što će se hrvatski startupi tamo predstaviti.

Za razliku od nekih drugih projekata, ZIP neće ulaziti u vlasničku strukturu svojih startupa, ali im na samom početku neće ni financijski pomagati. Tek oni startupi koji nakon šest mjeseci pokažu potencijal za daljnji razvoj i uspjeh moći će konkurirati za accelerator program koji će imati financijsku podršku.

'Nije nam jedini cilj da timovi budu super uspješni, već da ih educiramo kako pokrenuti tvrtke i da im objasnimo da neuspjeh nije tragedija', dodao je Cvetojević.