prognoze

Sprječavanje hakera postat će politički i poslovni prioritet

03.03.2017 u 16:22

Bionic
Reading

U budućnosti bi napadi zlonamjernim softverom mogli postati više ciljani, a napadači će osim zaključavanjem podataka prijetiti i njihovom objavom

U Zagrebu su gostovali stručnjaci Malwarebytesa te u organizaciji tvrtke Dimeros, zastupnika rješenja Malwarebytes za Hrvatsku i područje jugoistočne Europe, održali prvu konferenciju o zaštiti poslovnih sustava od zlonamjernih programa. 

Pred više od 70 sudionika, predstavnika poslovnog i javnog sektora, predstavljeno je istraživanje i trendovi koji će obilježiti 2017. godinu. 

Europa, Amerika i Azija tijekom prošle godine suočili su se s najvećim porastom cyber prijetnji, pri čemu se nisu birali ciljevi. Napadi su izvršeni na sva područja ljudskog djelovanja, a navodi se kako će rast od 60 posto pratiti i 2017. godinu.

Konferenciju je otvorio Miljenko Jakopović, direktor DiMerosa, tvrdnjom kako će trend rasta broja zlonamjernih prijetnji na pojedince i kompanije biti nastavljen.  Predviđa se kako će ransomware ostati na vrhu prijetnji, jer se ova vrsta napada pokazala kao najuspješnija. U Europi ih se godišnje otkrije 49,26 posto, što je najveći postotak otkrivenih zlonamjernih programa na svijetu. 

Od 10 zemalja u kojima se otkrije najveći broj ransomwarea, na prvom mjestu su Sjedinjene Američke države, a redom ih slijede: Njemačka, Italija, Velika Britanija, Francuska, Australija, Kanada, Španjolska, Indija te Austrija. 

Prema Malwarebytesovom istraživanju, u 2016. godini čak 50 posto žrtava platilo je traženu otkupninu. 

Do sada su se napadi događali nasumično, pa je svatko u bilo kojem trenutku mogao biti ugrožen. U budućnosti bi mogli postati više ciljani. Ako napadači mogu prepoznati razliku između poduzeća i ciljane skupine potrošača, bit će u mogućnosti prilagoditi zahtjev za otkupninom svakom pojedinačnom slučaju. 

Osim kriptiranja datoteka, ransomware napadači će uskoro prijetiti s objavom podataka ili informacija na društvenim medijima, ili na neki drugi destruktivan način. 

Helge Husemann, direktor proizvoda za Europu, Bliski istok i Afriku u Malwarebytesu, naglasio je porast orkestriranih napada vezanih uz internet stvari (Internet of Things, IoT), navevši kao primjer prošlogodišnje napade na blogera Briana Krebsa u kojima su korištene kamere i drugi povezani uređaji.

'Ovakva vrsta napada će sigurno rasti i u ovoj godini, pri čemu su mogući napadi na kritične infrastrukture, poput električne mreže ili vladinih tijela', prognozirao je Husemann. 

Mikhail Chernyshev, stariji prodajni inženjer u Malwarebytes, demonstrirao je slučaj izravnog, zlonamjernog programa tijekom poslovanja te kako ga zaustaviti.  Istaknuta je važnost podučavanja o IT sigurnosti i mogućim prijetnjama već u školama i na fakultetima, što bi trebala biti obveza i zakonodavaca. Zaposlenici bi trebali prolaziti redovite edukacije i treninge kako bi osigurali nesmetano poslovanje. 

U ovoj godini očekuje se porast zapošljavanja stručnjaka za sigurnost. Potreba za pojedincima koji imaju tehnička znanja o sigurnosti trenutno predstavlja prioritet u svim industrijama. 'Svjedočimo najvećem porastu zlonamjernih napada i programa, a njihovo sprječavanje bit će poslovni i politički prioritet današnjice', naglasio je Chernyshev.