PET PUTA VEĆI RIZIK

Spavanje s bebom može biti opasno po njen život!

23.05.2013 u 12:45

Bionic
Reading

Majke koje spavaju sa svojim bebama peterostruko povećavaju mogućnost pojave sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS), pokazalo je novo istraživanje

Ovaj rizik vrijedi čak i ako roditelji izbjegavaju duhan, alkohol i droge, odnosno ostale čimbenike koji su povezani sa sindromom.

Prema izviješću predstavljenom u časopisu British Medical Journal u istraživanju je uspoređeno 1.500 slučajeva iznenadne smrti novorođenčadi s kontrolnom skupinom u kojoj je bilo više od 4.500 roditelja.

Analiza koju je proveo prof. Bob Carpenter iz London School of Hygiene & Tropical Medicine pokazala je da je samo 10 posto roditelja u kontrolnoj skupini dijelilo krevet sa svojim bebama. Također je utvrđeno da se opasnost od SIDS-a kod novorođenčadi koja nije imala druge faktore rizika mogla smanjiti za 81% da nisu dijelila krevet s roditeljima.

Carpenter kaže da to ne znači da roditelji ne bi trebali uzimati djecu u krevet čak ni kada ih žele smiriti ili nahraniti. Međutim, ističe da su ona ipak najsigurnija kada spavaju u svojim kolijevkama, košarama ili vrtićima u istoj sobi s roditeljima.

U mnogim zemljama kao što su SAD i Nizozemska medicinski stručnjaci upozoravaju mlade majke da ne dijele krevete sa svojim bebama najmanje prva tri mjeseca, a najbolje do šest mjeseci.

Sindrom iznenadne dojenačke smrti danas je dosta rijedak, međutim, ipak je četvrti vodeći faktor smrtnosti kod novorođenčadi. U Hrvatskoj je od njega u 2011. godini umrlo osam beba od ukupno 192, što je postotak od 4,2 posto. U Njemačkoj ih godišnje umire oko 400, u Velikoj Britaniji oko 200, a u SAD-u oko 3000.

Britanska studija ne tumači zašto je dijeljenje kreveta opasno za dojenčad.

Neka ranija istraživanja pokazala su da uzrok SIDS-a, među ostalim, može biti i promjena temperature te da od sindroma umire dvostruko više djece zimi nego ljeti. Naime, studija Gisele Molz sa Zavoda za sudsku medicinu u Švicarskoj utvrdila je da postoji povezanost između iznenadne dojenačke smrti i vremenskih prilika. Od 728 istraženih slučajeva smrti djece u Švicarskoj prema Molz čak 94 posto se dogodilo nakon što se vanjska temperatura preko noći povisila za nekoliko stupnjeva. Molz je ova zapažanja povezala s hipotezom da dojenčad ne može dovoljno brzo izbalansirati nagli porast temperature zbog čega dolazi do pregrijavanja. Međutim, njezinom istraživanju nedostaju određena statistička vrednovanja da bi se mogli izvući neki konačni zaključci.