SVEMIRSKA POSLA

SpaceX raketa Elona Muska uspješno je sletjela, no što je s njezinim teretom?

09.01.2018 u 11:19

Bionic
Reading

Sve je više riječi o tajnovitom paketu pod imenom Zuma koji je, navode izvori, izgubljen tijekom nedavnog testnog leta

Najnovije testno polijetanje i slijetanje rakete Falcon 9, dijela Muskovog programa SpaceX uspješno je privedeno kraju. O svemu je tweetao i ponosni Musk koji, izvještavaju mediji, mudro šuti o tajnovitom teretu koji je navodno nestao tijekom leta. Riječ je o, piše Wall Street Journal, paketu pod imenom Zuma, koji nije uspio stići do orbite, dok vlasti vjeruju da je pao nazad u atmosferu.

Skupi putnik

Niti jedna vladina organizacija nije dala izjavu o pronalaženju satelita, no industrijski insajderi procjenjuju da se radilo o nečemu vrijednom nekoliko milijardi (!) dolara.

Wall Street Journal naglašava da se teret nije uspio odvojiti od Falcona 9 u pravom trenu, dok Bloomberg vjeruje da je riječ o kvaru na nekoliko razina.

Izvor: Društvene mreže / Autor: SciNews

Astronom s Harvarda Jonathan McDowell naglašava da je agencija Space-Track katalogizirala Zumu, što znači da je predmet stogao do orbite. Kapetan američke mornarice Brook DeWalt Bloombergu je izjavio da vojska 'nema ništa za dodati američkom katalogu satelita'. Ovo, više-manje znači da dok mediji pretpostavljaju koja je sudbina satelita Zuma, SpaceX i Northrop Grumman, tvorci satelita, odbijaju dati bilo kakav kometar.

Tko je kriv?

Nestanak tajnovitog tereta stigao je u krivom trenu. SpaceX uskoro planira transportirati astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu te priskrbiti još par ugovora iz Pentagona. Ako je vjerovati izjavama u medijima, čini se da je adapter za priključivanje Zume na Falcon 9 zadesio kvar. Adapter je razvio Northrop Grumman, što znači da su Falcon 9 i SpaceX svoj posao odradili savršeno.