(NI)JE DOVOLJNO PAMETAN

Zbog robota Sophie izbila svađa na Twitteru

09.01.2018 u 08:52

Bionic
Reading

Facebookov šef za umjetnu inteligenciju androidnog je robota nazvao s***em. Nije trebalo dugo čekati na reakciju

Androidni robot Sophia našla se na naslovnicama već više puta, između ostalog i zato što je u zaprijetila kako će uništiti cijelo čovječanstvo i postala državljaninom Saudijske Arabije te izjavila kako želi obitelj i djecu.  

Sophia nije impresionirala Facebookovog direktora istraživanja umjetne inteligencije Yanna LeCuna. Na Twitteru je njene istupe nazvao jeftinim trikovima, dostojnima čarobnjaka iz Oza, odnosno potpunim s***em.

Čini se kako nije zadovoljan što Sophia svojom umjetnom inteligencijom nije razini ljudi, pa čak ni blizu. Više je poput chatbota koji ne razumije što radi i govori. 

Ben Goertzel, glavni direktor i znanstvenik u tvrtci SingularityNET, rekao je Business Insideru kako nikad nisu ni tvrdili da je Sophia blizu ljudskoj inteligenciji.

Ona je, pojasnio, tek komad hardvera koji izgledom podsjeća na ljude, a kojeg pokreću razni programi u raznim situacijama. Tako dok razgovara s novinarima postaje sofisticirani chatbot, dok drži govor u Ujedinjenim narodima čini to po unaprijed napisanom programu. Povremeno koristi Goertzelov softver za umjetnu inteligenciju OpenCog.

Robot Sophia Izvor: Profimedia / Autor: Pedro Fiuza/SIPA/1711071409

Odgovarajući na LeCunnove kritike, Goertzel je rekao kako je smiješno da ga kritizira netko tko radi za 'platformu koja prikuplja svačije osobne podatke i potom koristi strojno učenje za objavu ruskih lažnih vijesti na Facebooku kako bi glasali za Donalda Trumpa'.

Opa. Teške riječi.

Interview With The Lifelike Hot Robot Named Sophia (Full) | CNBC Izvor: Društvene mreže / Autor: CNBC

Goertzel je naglasio kako nitko još nije postigao razinu umjetne inteligencije koja bi bila ravna ljudskoj. No, predsjednik tvrtke SingularityNET David Hanson je svojedobno izjavio kako Sophie 'kao da je živa'. To je vjerojatno potaklo LeCunnovu kritiku.

Robot Sophia u akciji Izvor: Profimedia / Autor: NN