DUO BEZ GRANICA

Sony kupio Toshibin odjel za razvoj čipova za kamere

05.12.2015 u 09:07

Bionic
Reading

Proteklih godina Sony je svoje ime posebno izgradio u svijetu senzora za fotoaparate svih veličina. Jedan od tihih divova u tom sektoru je bila i Toshiba. S inovacijama poput senzora u Nokijinom 'camera-smartphoneu' 808 PureView itekako su imali što za reći, a čini se kako je to primijetio i Sony. Otkupio je čitav Toshibin odjel zaslužan za razvoj tih čipova po cijeni od 155 milijuna dolara

Glasine o mogućoj kupovini su se pojavile još u listopadu, a Sony je sad službeno potvrdio kako su ugrabili proizvodni pogon, opremu i zaposlenike Toshibinog odjela. Poslovna strana preuzimanja trebala bi se dovršiti do konca ožujka 2016. godine.

Ovaj odjel će funkcionirati u sklopu Sony Semiconductor Corporationa koji će se baviti proizvodnjom senzora za kamerice svih veličina. Toshibin pogon je služio i za proizvodnju memorijskih kontrolera, no nije jasno hoće li Sony nastaviti u tom pravcu. Valja imati na umu da je riječ i o aktivnom restrukturiranju japanskog proizvođača, koji je, na neki način poput Samsunga uočio priliku na tržištu poluvodiča, zahvaljujući sve lošijem stanju prodaje pametnih telefona.


Sonyjeve senzore, kako u izvornom obliku ili s posebnim dizajnom (Apple) koriste brojni igrači na tržištu pametnih telefona. Dodatni pogon i iskusno osoblje koje stiže u paketu samo će poslužiti za utvrđivanje položaja u tom segmentu, smatraju analitičari.