prirodna alternativa

Slatki pelin nije jedini potencijalni narodni lijek protiv Covida-19. Dugačak je popis biljaka koje bi mogle zaustaviti pandemiju i pomoći bolesnima

07.10.2020 u 18:07

Bionic
Reading

Kinezi na sve strane guraju proizvode svoje tradicionalne medicine, ulogu afričkih travara u liječenju raznih bolesti priznala je i Svjetska zdravstvena organizacija, a moć prirodnih sastojaka istražuju najveći svjetski laboratoriji

Dok svijet nestrpljivo iščekuje svima dostupno i medicinski provjereno cjepivo protiv koronavirusa, njemački znanstvenici otkrili su učinkovitost slatkog pelina u liječenju ove bolesti. Naime ekstrakti slatkog pelina aktivni su protiv virusa SARS-CoV-2, zaključili su znanstvenici. Listovi biljke slatkog pelina uzgajaju se na raznim stranama svijeta, od Kentuckyja, preko Nigerije, sve do Hercegovine, u kojoj je to samonikla biljka, javlja DW.

Ova višestruko ljekovita biljka desetljećima se upotrebljava kao lijek protiv malarije, a najbolju antivirusnu aktivnost pokazuje prilikom ekstrakcije s čistim etanolom ili destiliranom vodom, ali i dodavanjem kave.

Ne samo malariju, na Madagaskaru biljnim napitkom dobivenim iz pelina već mjesecima liječe i oboljele od koronavirusa. Naime slatki pelin sadrži artemisinin, sastojak koji se u kineskoj tradicionalnoj medicini već stoljećima koristi u liječenju vrućica. Takozvani COVID-Organics, skraćeno CVO, madagaskarski predsjednik Andry Rajoelina još je proljetos predstavio kao lijek za koronavirus, a napitak se već neko vrijeme naširoko distribuira po Madagaskaru i nekoliko drugih zemalja, uglavnom afričkih.

Nigerijski biotehnolozi pak tvrde da raspolažu biljnim tretmanom za COVID-19, snažnijim od popularnog - ali nedokazanog - tonika proizvedenog na Madagaskaru.

'Madagaskarski pelin sadržava 1,1 posto artemisinina, a naš nigerijski ima 4,8 posto. Razlika je očita', kaže Innocent Ogbonna, profesor biotehnologije s nigerijskog sveučilišta Jos, koji sa svojim timom izrađuje biljne koktele u obliku sirupa i čajeva kojima pomaže pacijentima da se oporave od Covida-19.

Nije nikakva tajna to da čak 80 posto Afrikanaca redovito koristi biljne lijekove. Zbog toga je Svjetska zdravstvena organizacija krajem prošlog mjeseca odobrila protokol za ispitivanje afričkih biljnih lijekova kao potencijalnih lijekova za koronavirus i druge epidemije. COVID-19 je pokrenuo pitanje upotrebe tradicionalnih lijekova u borbi protiv suvremenih bolesti, a podrška je jasno potaknula testiranje s kriterijima sličnim onima koji se koriste za molekule razvijene u laboratorijima u Aziji, Europi ili Americi.

'Ako se utvrdi da je proizvod tradicionalne medicine siguran, učinkovit i zajamčen kvalitetom, WHO će ga preporučiti za brzu lokalnu proizvodnju u velikim količinama', rekao je Prosper Tumusiime, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

Dok se znanstvenici utrkuju u razvoju cjepiva za Covid-19, Peking je zagovarao tradicionalnu kinesku medicinu (TCM) kao način liječenja bolesti. Bijela knjiga koju je objavila kineska vlada tvrdila je da je njome tretirano čak 92 posto slučajeva Covida-19 u zemlji.

TCM je jedan od najstarijih oblika medicinske prakse na svijetu i uključuje niz tretmana od biljnih mješavina, preko akupunkture, do taj-čija. Kinesko nacionalno zdravstveno povjerenstvo u svojim smjernicama za koronavirus ima posebno poglavlje TCM-a, dok državni mediji ističu njegovu pozitivnu ulogu u prošlim epidemijama poput one Sarsa 2003. godine.

Šest tradicionalnih lijekova oglašavano je kao sredstvo protiv Covida-19. Lianhua Qingwen sadržava 13 biljaka poput forzicija i ruže rodiole dok se Jinhua Qinggan, razvijen tijekom izbijanja svinjske gripe 2009. godine, sastoji se od 12 komponenata, uključujući orlove nokte, metvicu i sladić.

Pristalice tvrde da je tradicionalna kineska medicina potpuno sigurna, ali stručnjaci kažu da su potrebna stroga znanstvena ispitivanja prije nego što se takve formule proglase sigurnima.

'Ne postoje dobri dokazi i stoga njihova uporaba nije samo neopravdana, već i opasna', ustvrdio je Edzard Ernst, umirovljeni istraživač komplementarnih lijekova iz Velike Britanije u časopisu Nature.

No potražnja za TCM-om stalno raste u Kini i cijelom svijetu. Predviđa se da će se do kraja ove godine na proizvode kineske tradicionalne medicine širom svijeta potrošiti 420 milijardi dolara, a TCM je sastavni dio paketa pomoći koje Kinezi uz liječnike i konvencionalne lijekove te opremu šalju u Afriku, srednju Aziju i Europu.

Slatki pelin na poljima Kentuckyja Izvor: Društvene mreže / Autor: University of Kentucky

Biljke su bile osnova za medicinsko liječenje u većem dijelu ljudske povijesti, a takva se tradicionalna medicina i danas široko primjenjuje. U očekivanju cjepiva, u Indiji su se najozbiljnije pozabavili jačanjem imuniteta stanovništva i predložili smjernice kojih bi se trebalo pridržavati. Integracija tradicionalne u konvencionalnu medicinu može pokazati učinkovitu brzinu u poboljšanju simptoma i biti alternativni pristup liječenju Covida-19 u budućnosti, smatraju tamošnji liječnici.

O mogućoj upotrebi prirodnih sastojaka u borbi protiv Covida-19 objavljeno je i nekoliko znanstvenih radova, poput onog na stranicama američkog Nacionalnog centra za biotehnološke informacije. Koronavirus se može liječiti prehranom, stoji u tom radu. Naprimjer, liječenje gripe vrlo velikim količinama vitamina C prakticira se desetljećima. Prehlada, SARS-CoV-1 i SARS-CoV-2 spadaju u istu obitelj koronavirusa pa bi vitamin C mogao biti učinkovit i protiv Covida-19, no da bi se to dokazalo, potrebne su kliničke studije. Kao što je već dokazano da vitamin D smanjuje rizik od izbijanja Covida-19 zimi.

Aloe vera, korejska anđelika, mongolski mliječ, gljiva lingzhi, ginseng i kineska lubanja, svi oni pokazuju imunomodulatorna svojstva, baš kao i rižine i pšenične mekinje, hina, istočnoljubičasti cvjetnjak, cejlonski olovni cvjetnjak i baršun.

Eterično ulje eukaliptusa poboljšava urođeni imunološki odgovor i može se koristiti kao imunoregulacijsko sredstvo protiv zaraznih bolesti. Upotreba ove imunomodulatorne hrane i biljaka može poboljšati imunološki sustav i zaštititi tijelo od Covida-19, sugeriraju znanstvenici, zahtijevajući provođenje kliničkih studija.

Poznato je također da su ekstrakti ili bioaktivni spojevi češnjaka, đumbira, korejskog crvenog ginsenga, eukaliptusa, čajevca, tianmingjinga, machixiana, riblje metvice ili kineskog mahagonija djelotvorni protiv virusa gripe. Baš kao i ulje listova cimeta, bergamota, limunske trave i crvenog timijana. Kineski mahagonij, kineski sladić te crveni paukov ljiljan dokazano pak djeluju na koronavirus SARS-CoV-1, a proučava se i njihovo djelovanje na novi koronavirus koji izaziva Covid-19.

Autori studije tvrde da postoji dovoljno dokaza da su dijetalne terapije i biljni lijekovi potencijalno učinkovita antivirusna sredstva protiv koronavirusa SARS-CoV-2 i preventivna sredstva protiv Covida-19. Dijetalna terapija i biljni lijekovi zasigurno mogu biti dopunska preventivna terapija. Mogu li biti i nešto više, trebat će još znanstvenih dokaza za to.